Wat kun je zelf doen tegen een PAP 2 of PAP 3a? Lees de top 5 beste tips

Heb jij onlangs een uitstrijkje laten maken en heb je een afwijkende uitslag te horen gekregen van je arts? Heb jij in plaats van de wenselijke PAP 1, een PAP 2, PAP 3a of PAP 3b? Wil je graag Pap 2weten wat je hier naast de eventuele interventies van je arts, zelf tegen kunt doen? Lees dan vooral verder want er zijn veel mogelijkheden om iets tegen een afwijkend uitstrijkje te doen. In dit artikel geef ik je mijn top 5 beste tips om onder andere de gevolgen van een infectie met het HPV-virus te beperken.

In 2016 kreeg een vriendin van mij te horen dat ze een afwijkend uitstrijkje of een PAP 2 had. Er waren kleine celafwijkingen te zien. Ze schrok er behoorlijk van, hetgeen ik me goed kan voorstellen. Ook bij mij flitste er even door mijn hoofd: ‘als dit maar niet verslechterd’. Ze moest na een half jaar weer terugkomen bij haar arts voor een nieuwe controle. Aangezien ik werkzaam ben als orthomoleculair therapeut heb ik ze een advies gegeven, om haar gezondheidssituatie te verbeteren. Ze was er erg blij mee en vond het fijn dat ze mogelijk zelf invloed kon uitoefenen op het verdere verloop. Enkele maanden geleden heeft ze zich opnieuw laten testen en nu heeft ze een PAP 1 en zijn er geen afwijkingen meer gevonden. Natuurlijk zijn we hier allebei erg blij mee.

Waarom dit artikel?

Geïnspireerd door onder andere mijn eigen ervaring met een afwijkend uitstrijkje, heb ik besloten om hier een artikel over te schrijven. Daar komt nog bij 20% van de vrouwen die een uitstrijkje laat maken, te maken krijgt met een afwijkende uitslag bijvoorbeeld een PAP 2 of PAP 3a. Ik vind dit een behoorlijk hoog percentage. Daarom wil ik je graag laten zien, wat je hier zelf tegen kunt doen. Mijns inziens wordt er binnen de reguliere geneeskunde te weinig aandacht besteed aan het voorkomen van ziekte. Ik geef je daarom mijn beste tips die gericht zijn op de preventie van een PAP 2, PAP 3a, PAP 3b, PAP 4 en PAP 5 en op het beperken van de gevolgen van een infectie met het HPV-virus.  Als je mijn tips toepast, kun je het risico op escalatie mogelijk verkleinen. Het is echter geen garantie dat je nooit baarmoederhalskanker of cervixcarcinoom zult krijgen.

Waarover gaat dit artikel?

Ik vertel je allereerst wat over de oorzaken en symptomen van baarmoederhalskanker. Tevens geef ik je mijn beste tips die gericht zijn op de preventie van een PAP 2, PAP 3a, PAP 3b, PAP 4 en PAP 5 en op het beperken van de gevolgen van een infectie met het HPV-virus. Wil jij proberen om van een PAP 2 of PAP 3a (afwijkende situatie) een PAP 1 (normale situatie) te maken? Start dan met het verbeteren van je leefstijl. Om je een eindje op weg te helpen, geef ik je mijn GRATIS e-book ‘Eet gezond, voel je fitter!’ vol met heerlijke en gezonde recepten. Het verbeteren van je voedingspatroon is namelijk de basis van een goede gezondheid. Je kunt mijn e-book nu direct downloaden:

E-BOOK DOWNLOADEN

Inhoudsopgave

Baarmoederhalskanker

Met behulp van uitgebreide screeningsprogramma’s kan baarmoederhalskanker vaak in een vroeg stadium worden opgespoord. Dit de reden dat steeds minder vrouwen baarmoederhalskanker krijgen of eraan overlijden. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. Hieronder heb ik dit voor je op een rij gezet.

Oorzaken van baarmoederhalskanker

 1. Het humaan papillomavirus (HPV);
 2. Roken (vrouwen die roken hebben een grotere kans op baarmoederhalskanker dan niet-rokende vrouwen);
 3. Seksueel risicogedrag zoals onbeschermd vrijen en wisselende seksuele partners;
 4. Pilgebruik;
 5. Het gebruik van groeiremmers in de puberteit;
 6. Oestrogeendominantie (teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron).

Symptomen van baarmoederhalskanker

Het belangrijkste symptoom van baarmoederhalskanker is abnormaal vaginaal bloedverlies. Dit vindt met name plaats na het vrijen maar ook op andere momenten dan de menstruatie. Het kan ook voorkomen dat er geen waarneembare symptomen zijn.

Het uitstrijkje

Met een uitstrijkje of PAP-test kunnen voorstadia van het cervixcarcinoom inzichtelijk worden gemaakt. Een normale uitslag wordt een PAP 1 genoemd. Is er sprake van een afwijkende uitslag dan heb je een PAP 2, PAP 3a, PAP 3b, PAP 4 of PAP 5. Als je een PAP 2 hebt, dien je hetzelfde onderzoek na 6 maanden te herhalen. Vanaf PAP 3a word je meteen doorverwezen naar een gynaecoloog. Meestal krijgen vrouwen dan te horen van de gynaecoloog dat ze drager zijn van het ‘hoog risico HPV-virus’. In de bestrijding van dit virus speelt je immuunsysteem een belangrijke rol. Daarover vertel ik je meer verderop in dit artikel.

Hoe laat je een uitstrijkje maken?

Wil je weten hoe een uitstrijkje precies gemaakt wordt? Bekijk dan onderstaande video.

Wat kun je zelf doen tegen een PAP 2?

Naast de eventuele interventies van je behandelend arts, zijn er verschillende manieren om zelfs iets te doen tegen een afwijkend uitstrijkje zoals een PAP 2. Ik heb mijn 5 beste tips hieronder voor je neergezet. Ik wens je veel succes bij het toepassen van mijn adviezsen en wens je toe dat jouw volgende uitstrijkje weer een normaal beeld laat zien.

Tip 1: Versterk je immuunsysteem

Je immuunsysteem is een afweersysteem tegen gevaarlijke indringers zoals virussen en schimmels, maar ook tegen lichaamseigen cellen zoals tumorcellen. Zodra ongewenste micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) je lichaam binnentreden, wordt je immuunsysteem actief. Maar wat nu als je immuunsysteem niet optimaal functioneert? In dat geval worden gevaarlijke indringers niet goed onschadelijk gemaakt. Dit geldt ook voor het HPV-virus. Ben jij drager van het HPV-virus? Dan is er een reële kans dat dit komt doordat je immuunsysteem niet optimaal functioneert. De kans dat een afwijkend uitstrijkje verdwijnt als je immuunsysteem sterker wordt, is erg groot. De vraag is echter nu: ‘hoe herken je een niet goed functionerend immuunsysteem’?

Symptomen van een slecht(er) functionerend immuunsysteem

De symptomen van een niet optimaal functionerend immuunsysteem kunnen zijn:

 • Last van ontstekingen;
 • Vaker ziek zijn;
 • De aanwezigheid van een tumor;
 • Een virusinfecties hebben;
 • Last van allergieën;
 •  De aanwezigheid van een auto-immuunziekte bijvoorbeeld diabetes type 1 of de ziekte van Hashimoto.

Je immuunsysteem sterker maken

Je kunt de werking van je immuunsysteem verbeteren door allereerst voldoende te slapen. Het verbeteren van je darmwerking is een andere manier om je immuunsysteem beter te laten functioneren. Kauw je eten goed en vermijd voedingsmiddelen waar je niet tegen kunt. Eet daarnaast producten die veel vitamine C bevatten zoals rozenbottel, rode peper, peterselie, paprika en bessen. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem. Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te veel schommelt. Eet langzaam opneembare koolhydraten zoals boekweit, groenten, quinoa en havermout en vermijd geraffineerde suikers. Vermijd ook genotsmiddelen zoals tabak, alcohol en drugs. Deze middelen onderdrukken de werking van je immuunsysteem. Hierdoor vermindert de afweer tegen virussen zoals het HPV-virus. Breng tot slot je hormonen in balans. Waarom is het belangrijk om je hormonen in balans te brengen? Om de simpele reden dat als je hormonen in balans zijn, je immuunsysteem beter functioneert.

Tip 2: Beperk stress

Als je stress ervaart wordt er in je bijnierschors cortisol aangemaakt. Ervaar je langdurig (te)veel stress, dan kan deze aanmaak verstoort raken. Je bijnierschors is dan niet meer in staat om voldoende cortisol aan te maken. Aangezien cortisol een ontstekingsremmer is, kun je bij teveel stress last krijgen van al dan niet waarneembare ontstekingen. Ontstekingen zorgen ervoor dat je immuunsysteem actiever wordt. Na verloop van tijd neemt vanwege de overactieve werking, de efficiëntie van je immuunsysteem af. Doe aan stressbeperking en zorg voor voldoende ontspannende momenten door bijvoorbeeld contact te maken met de natuur, te wandelen of te fietsen, yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen.

Tip 3: Zorg voor een goede vitamine D-status

Witte bloedcellen zoals B-lymfocyten geven een primaire en secundaire immuunrespons ter neutralisatie van virussen. Witte bloedcellen hebben voldoende vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. Een goede hoeveelheid vitamine D in je lichaam bereik je volgens orthomoleculaire inzichten bij een serumconcentratie van minimaal 80 nmol/L en liefst 100 nmol/L. Deze concentraties liggen hoger dan in de reguliere geneeskunde worden voorgesteld. Via je huisarts kun je je vitamine D-status laten checken. Is jouw serumconcentratie te laag? Stel je dan vaker bloot aan de zon en/of slik een vitamine D3 supplement.

Tip 4: Pak oestrogeendominantie aan

Oestrogeendominantie betekent dat er teveel oestrogeen aanwezig is ten opzichte van progesteron. Oestrogeen en progesteron zijn twee vrouwelijke geslachtshormonen. Vrouwen met oestrogeendominantie hebben vaker last van afwijkende uitstrijkjes dan vrouwen waarbij de geslachtshormonen in balans zijn. Verminder of voorkom daarom een oestrogeendominantie. Met behulp van onderstaand artikel van mij kun je zien of je een oestrogeendominantie hebt en tevens wat je er tegen kunt doen.

HORMOON DISBALANS TEST

Tip 5: Maak gebruik van specifieke voedingssupplementen

Er zijn verschillende voedingssupplementen die helpen om je immuniteit te verbeteren of om je hormonen in balans te brengen. Hierbij kun je denken aan L-Glutamine en probiotica voor het verbeteren van je darmwerking en vitamine C, vitamine D3, zink, visolie en kurkuma voor de ondersteuning van je immuunsysteem. DIM (Diindolylmethaan) gebruik ik soms voor het verminderen van oestrogeendominantie. Het is wel raadzaam om supplementen altijd in overleg met een deskundige te nemen. De dosering, het soort supplement of combinatie van supplementen bepalen namelijk het therapeutisch effect.

Tot slot

Heb je hulp nodig bij het verminderen of oplossen van je klacht(en) zoals een afwijkend uitstrijkje of PAP 2? Dan kan ik je hier als gecertificeerd en ervaren hormooncoach goed bij helpen. Met het hormoonbalansprogramma van Fit en Gezond Leven (vestigingen in Utrecht en Culemborg) breng je je hormonen weer in balans en verbeter je de werking van je immuunsysteem.

Wil je meer lezen? Bekijk dan eens het volgende artikel: HORMONALE BALANS HERSTELLEN

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt en ik stel het op prijs als je een reactie achterlaat onderaan dit blog. Je krijgt altijd en reactie terug. Ik waardeer het als je mijn bericht wilt delen op social media. 

Met gezonde groet,
Gilbèrt Brouwer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *