Inhoudsopgave

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?werklocatie orthomoleculair therapeut Gilbert Brouwer voor orthomoleculaire geneeskunde

In 1968 introduceerde tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling het woord ‘orthomoleculair’. Het Griekse woord ‘orthos’ betekent juist, goed of optimaal. Moleculair betekent ‘samenstelling van moleculen’ of ‘de kleinste functionele eenheid binnen de biochemie van ons lichaam’. Orthomoleculaire geneeskunde heeft tot doel te zorgen dat alle materiële zaken, die ons lichaam nodig heeft, in optimale hoeveelheden aanwezig zijn. Hierdoor ontstaat een optimaal biochemisch milieu in het lichaam. Daardoor kunnen ziekten worden beïnvloed en voorkomen of genezen.

Orthomoleculaire geneeskunde houdt het volgende in:

Het creëren van een optimaal biochemisch milieu, waarbij cellulaire (herstel)processen alle kansen krijgen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van optimale, gevarieerde en natuurlijke voeding, aangevuld met voedingssupplementen.

Oftwel:

Genezing of preventie door middel van de ‘goede moleculen’ in de ‘goede/optimale hoeveelheid’.

We onderscheiden in de orthomoleculaire geneeskunde de volgende orthomoleculaire categorieën:

  1. Micronutriënten (vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen, aminozuren en diversen)
  2. Macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten)

Vitaminen en mineralen leveren geen energie, zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, maar zijn wel essentieel voor het optimaal functioneren van ons gestel.

Heldere diagnostiek

De basis van een succesvolle behandeling binnen de orthomoleculaire geneeskunde, is glasheldere diagnostiek. Hiervoor staan mij als orthomoleculair therapeut een aantal doeltreffende middelen ter beschikking. Hieronder volgt een korte opsomming:

  1. Anamnese (wat kan de patiënt met betrekking tot de voorgeschiedenis van zijn klachten vertellen)
  2. Tongdiagnostiek (in de Chinese geneeskunde is de tongdiagnostiek het meest objectieve en betrouwbare diagnostische instrument)
  3. Gezichtsdiagnostiek (het gezicht kan ons veel informatie verschaffen over de gezondheidstoestand, gedragspatronen en eigenschappen van een persoon)
  4. Nageldiagnostiek (afwijkingen van de nagels (vorm, kleur en andere afwijkingen) vertellen ons iets over fysieke storingen)
  5. Laboratoriumonderzoek (als orthomoleculair therapeut kan ik laboratoriumonderzoek voor de patiënt laten uitvoeren, voor meer info klik je HIER)
  6. Health Assessment Questionnaire
  7. Prognos (medisch gecertificeerd apparaat)

Orthomoleculaire geneeskunde versus reguliere geneeskunde

De wetenschappelijke basis van de orthomoleculaire voedingsleer en de reguliere voedingsleer is in feite gelijk. Toch zijn er in de praktijk verschillen. Dit heeft vooral te maken met de nadruk die anders wordt gelegd of de manier waarop informatie geïnterpreteerd wordt. De verschillen worden in onderstaande tabel opgesomd. Deze tabel is echter niet bedoeld om ‘zwart-wit’ te interpreteren. De scheiding tussen de twee denkwerelden is in werkelijkheid niet zo strikt. In de praktijk komen de denkbeelden uit de orthomoleculaire geneeskunde en de reguliere geneeskunde regelmatig overeen. Ook wat betreft onderstaande punten. Dit is mogelijk omdat individuele standpunten van professionals uit beide werelden niet automatisch met het groepsstandpunt overeen hoeven te komen. Het is verstandig om voortdurend zicht te houden op de gemeenschappelijke basis. We kunnen van elkaars kennis profiteren.

Orthomoleculaire geneeskunde Reguliere geneeskunde
Meer aandacht voor micronutriënten (vitamines en mineralen), naast aandacht voor macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) Meer aandacht voor macronutriënten
Onderkent de betekenis van voeding bij alle ziekten Onderkent de betekenis van voeding bij enkele ziekten
Grotere voedingsbehoefte dan de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) Advies vrijwel uitsluitend conform de ADH
Biologische voeding heeft voordelen Biologische voeding heeft geen voordelen
De manier van voedselbereiding is van belang Er is geen wezenlijk verschil tussen magnetrongebruik en koken op gas
Onze voeding is niet volwaardig en gevarieerd genoeg Onze voeding voldoet aan de eisen voor variatie en gezondheid
Integreert uitkomsten van voeding gerelateerd epidemiologisch onderzoek vrij snel Integreert uitkomsten van voeding gerelateerd epidemiologisch onderzoek niet of erg langzaam
Kan kostenbesparend werken op termijn Kan kostenverhogend werken op termijn
Preventie van ziekten door voeding staat hoog in het vaandel Preventie van ziekten door voeding geen speerpunt
Supplementen kennen bij gebruik op advies van een orthomoleculair therapeut amper tot geen bijwerkingen Medicijnen staan bekend om de bijwerkingen
Sterk in het verminderen van chronische gezondheidsklachten Sterk in acute situaties zoals een hartoperatie of kruisbandreconstructie
Mensgericht of holistisch Symptoom- of ziektegericht

Tabel 2 Verschil tussen orthomoleculaire voeding en geneeskunde en de reguliere diëtetiek en geneeskunde

Voor wie kan orthomoleculaire geneeskunde uitkomst bieden?

Iedereen die last heeft van (chronische) gezondheidsklachten kan baat hebben bij orthomoleculaire geneeskunde. Dit betekent dat voor veel ziektebeelden deze therapievorm een aanvulling kan zijn op de reguliere zorg. Neem bij klachten altijd eerst contact op met je huisarts of specialist. Voordat je een afspraak maakt om je gezondheidsklachten met behulp van orthomoleculaire geneeskunde aan te pakken. Orthomoleculaire geneeskunde is dus geen vervanging van de reguliere zorg.

Top 10 van gezondheidsrubrieken waarvoor je een afspraak kunt maken bij mij als orthomoleculair therapeut:

Diabetes type 1 en 2

Burn-out, bijnieruitputting, CVS

Fibromyalgie, spier- en gewrichtklachten

Maag- en darmklachten

Acne, eczeem en andere huidklachten

Hormonale klachten

Migraine, hoofdpijn

Verzwakte immuniteit

Long-Covid

Depressie, ADHD, autisme

Als je klacht niet genoemd staat, betekent dit niet dat ik je niet kan behandelen. Informeer naar de mogelijkheden via info@fitengezondleven.nl of bel (06) 23 51 97 75.

Maak direct een afspraak