Grotere kans op sterfte door teveel vitamine B12?

Veel media berichten op 22 januari 2020 over een onderzoek van het UMCG in Groningen. Daarbij waarschuwen de media gelijk voor B12 supplementen.Grotere kans op sterfte door teveel vitamine B12?

De vertaling van het onderzoek naar de berichtgeving gaat echter behoorlijk fout. In het onderzoek staat onder ander letterlijk:

Participants who used vitamin B12 supplementation were excluded from the results.

Participants with history of vitamin B12 supplementation also did not materially change the results.

The mechanisms underlying this association remain to be established.

Toch berichten media vaak in een strekking als: ‘grotere kans op sterfte door teveel vitamine B12’.

(Grootste krant van Nederland)

Beperkte statistische benadering

Het onderzoek zegt echter niets over een causaal verband tussen vitamine B12 en mortaliteit. We noemen maar een zijstraat: als je bijvoorbeeld veel rood vlees eet dan krijg je gemiddeld veel B12 binnen. De mortaliteit zal bij deze groep misschien ook hoger liggen door het vele rode vlees eten. Dat hoeft dus niks te maken te hebben met de B12. Dat is een toevallig gevolg van het, in de basis ongezonde, dieet. Het onderzoek zegt niets over een causaal verband tussen B12 en mortaliteit.

Diezelfde krant schrijft dat de wetenschappers waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van teveel B12. In dat geval willen wij bij deze de mensen waarschuwen voor reddingsvesten. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van reddingsvesten leidt tot een hogere mortaliteit. Wanneer je ze gebruikt is er namelijk altijd een verdrinking- of onderkoelingsgevaar. Maar die context ontbreekt bij een beperkte statistische benadering. En het benaderen van statistiek zonder context…dat kan niet.

Dit artikel is afkomstig van Praktijk Wiersma waar ik mee samenwerk. Ik ben werkzaam als gecertificeerd orthomoleculair therapeut.

Bron: https://www.praktijkwiersma.com/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *