Hoe lang duurt de overgang? De 5 beste tips tegen overgangsklachten

Hoe lang duurt de overgang? En wat kun je allemaal tegen overgangsklachten doen? In dit artikel geef ik jou hier antwoord op en help ik jou om je overgangsklachten te verminderen. Hoe lang duurt de overgang?Iedereen kent wel een vrouw die in de overgang is. Of misschien ben je zelf wel in deze levensfase beland. Wanneer er verschijnselen ontstaan waarbij opvliegers aan de orde zijn, is dat een gewild gespreksonderwerp. In feite is de overgang, ofwel de menopauze, de dag van je laatste menstruatie. Je weet alleen pas dat het de laatste dag was als de menstruatie een jaar is uitgebleven. Het feit dat er geen menstruatie meer plaatsvindt, houdt in dit geval ook in dat er een einde is gekomen aan de vruchtbare periode van de vrouw. Dit valt nogal eens samen met het voor het eerst menstrueren van eventuele dochters, het overlijden van ouders, veranderingen in het huwelijk of de werksituatie. Waar de moeder afscheid neemt van haar vruchtbare periode, zo start er een nieuwe voor de dochters. Afscheid en welkom liggen zo dicht bij elkaar. 

Waarom dit artikel?

Van de vrouwen die voor gezondheidsklachten mijn praktijk Fit en Gezond Leven bezoeken, heeft 1 op de 5 vrouwen last van overgangsklachten. Dit is best een groot aantal. Daarom heb ik besloten om wat meer achtergrondinformatie te geven over dit onderwerp. Hoe beter jij geïnformeerd bent over de menopauze, hoe beter je in staat bent om overgangsklachten te verminderen en om in te schatten wat je kunt verwachten tijdens de overgang.

Waarover gaat dit artikel?

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: ‘hoe lang duurt de overgang’? Ik sta stil bij de verschillende fases van de overgang. Ik vertel je hoe er een hormonaal instabiele fase kan ontstaan. Tevens geef ik je mijn beste tips om overgangsklachten te verminderen. Verder bied ik jou de mogelijkheid om deel te nemen aan mijn (online) hormoonbalans programma met of zonder persoonlijke begeleiding. Met dit programma kun je je overgangsklachten verminderen en zelfs oplossen. Wil je meer informatie over het hormoonbalans programma? Klik dan hier:

HORMOONBALANS PROGRAMMA 

Inhoudsopgave

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang duurt de overgang nu eigenlijk precies? De overgang kent vier verschillende fases:

Premenopauze

In de eerste fase van de overgang is er nog wel een regelmatige menstruatie, maar er zijn ook stemmingswisselingen en opvliegers.

Perimenopauze

Tijdens de perimenopauze neemt de hormoonproducerende werking van je eierstokken af, waardoor de menstruatie onregelmatiger wordt en de bijverschijnselen kunnen verergeren.

Menopauze

De menopauze is de dag van je laatste menstruatie en is dus pas achteraf meetbaar. Gemiddeld start de menopauze rond het 51e jaar.

Postmenopauze

De postmenopauze is het tijdstip waarop er een jaar geen menstruatie meer is geweest.

De meeste klachten die vrouwen in de overgang ervaren, vinden plaats voor de menopauze in de premenopauze en de perimenopauze. De lengte van deze periode bedraagt ongeveer 5 tot 10 jaar. Natuurlijk kunnen er ook na de menopauze klachten zijn, alleen dit komt minder vaak voor. De gehele periode van de premenopauze tot en met de postmenopauze duurt 15 tot 20 jaar, waarvan de meeste vrouwen dus tussen de 5 en 10 jaar overgangsklachten ervaren.

Hormonale veranderingen in de overgang

De twee belangrijkste vrouwelijke hormonen zijn oestrogeen en progesteron. Voordat de overgang begint, wordt oestrogeen aangemaakt in je eierstokken, testis, bijnieren en het vetweefsel. Voor progesteron geldt hetzelfde, met uitzondering dat progesteron niet in je vetweefsel kan worden aangemaakt. In de perimenopauze neemt de werking van je eierstokken steeds verder af. Uiteindelijk maken je eierstokken dus geen vrouwelijke hormonen meer aan.

Na de menopauze wordt je vetweefsel de belangrijkste bron van de oestrogeenproductie, op de voet gevolgd door je bijnieren. Een teveel aan vetweefsel (overgewicht), leidt tot een grotere oestrogeenproductie. Dit kan er voor zorgen dat er een disbalans ontstaat in de verhouding met progesteron. Daar komt nog bij dat vanaf 35-jarige leeftijd je productie van progesteron achteruit kan gaan. Vanaf 40 jaar gaat je productie sneller achteruit. In de premenopauze hebben veel vrouwen dan ook een tekort aan progesteron. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Een menstruatie korter dan 4 dagen duidt vaak op een progesterontekort.

Overgang symptomen

Hoe lang duurt de overgang als je een ongezonde leefstijl hebt? Waarschijnlijk langer en met meer klachten, want de periode voorafgaand aan je menopauze is van invloed op de balans tussen je oestrogeen en progesteron. Ervaar je veel stress? Heb je een ongezonde levensstijl? Eet je regelmatig onvolwaardige voeding? Ben je belast door het milieu of door medicatie? Dan is dit allemaal sterk van invloed op deze balans. Hoe meer je dus investeert in je gezondheid voor de overgang, hoe minder klachten je vaak kunt verwachten tijdens de overgang. Begin hier dus in ieder geval ruim van tevoren mee.

Tijdens de overgang kunnen er allerlei vervelende overgangsklachten ontstaan:

 • Een onregelmatige menstruatie;
 • Vocht vasthouden;
 • Duizeligheid;
 • Tintelingen;
 • Verminderd gevoel in handen en voeten;
 • Gewrichtspijn;
 • Gevoelige en/of gespannen borsten;
 • Stemmingswisselingen;
 • Depressie;
 • Gewichtstoename op de bovenbenen en billen;
 • Opvliegers;
 • Nachtzweten;
 • Vaginale droogheid;
 • Osteoporose;
 • Overgewicht;
 • Dunne, droge huid;
 • Haaruitval;
 • Urineverlies;
 • Laag libido;
 • Huilbuien;
 • Hartkloppingen;
 • Concentratieproblemen;
 • Gespannen en/of gejaagd gevoel.

De beste tips tegen overgangsklachten

Heb je last van overgangsklachten en ben je op zoek naar de beste middelen om hiervan af te komen? Bekijk dan mijn tips die ik speciaal voor jou heb geselecteerd. Ik wens je veel succes bij het toepassen van alle adviezen.

Tip 1: Zorg goed voor je bijnieren

Zoals je hebt kunnen lezen, krijgen je bijnieren tijdens de overgang een hele belangrijke rol. Oestrogeen wordt nog maar op twee plaatsen geproduceerd in de overgang, namelijk in je vetweefsel en in je bijnieren. Progesteron wordt alleen nog maar door je bijnieren geproduceerd. Zorg daarom goed voor je bijnieren. Om je bijnieren zo goed mogelijk te ondersteunen zijn de volgende zaken van belang:

 • Vermijd geraffineerde suikers en witmeelproducten;
 • Beperk genotsmiddelen zoals cafeïne, alcohol en drugs tot een minimum;
 • Vermijd medicijnen;
 • Beperk stress;
 • Gebruik de goede vetten zoals olijfolie, roomboter, kokosolie en vette vis.

Indien je wilt weten hoe je bijnieren functioneren, doe dan een bijnieruitputting test:

BIJNIERUITPUTTING TEST

Tip 2: Stop met roken

Door te roken functioneren je bijnieren en andere organen zoals je lever minder goed. Je lever is onder verantwoordelijk voor de omzetting en afbraak van hormonen. Als dit niet op de juiste wijze gebeurd, ontstaat er gemakkelijk een hormonale disbalans. Mijn advies is daarom om te stoppen met roken, zodat je je lichaam niet extra belast. Probeer eerst zelf te stoppen. Indien dit niet lukt kun je ook professionele hulp inschakelen of een cursus volgen om te stoppen met roken.

CURSUS STOPPEN MET ROKEN

Tip 3: Vermijd xeno-oestrogenen

Xeno-oestrogenen komen voor in het milieu, cosmetica en in onze voeding. Pesticiden en plastics bevatten deze stoffen en komen in je lichaam terecht, waar ze worden opgeslagen in je vetweefsel. Xeno-oestrogenen verhogen het risico op borstkanker, prostaatkanker, vruchtbaarheidsvermindering en een verhoogd voorkomen van vrouwelijke kenmerken bij mannen. Xeno-oestrogenen verstoren je oestrogeenbalans, waardoor er oestrogeendominantie ontstaat. Dit kan je menopauze behoorlijk veronaangenamen. Je kunt xeno-oestrogenen vermijden door alleen biologische voeding te eten en gebruik te maken van natuurlijke verzorgingsmiddelen.

Tip 4: Vermijd kunstmatige zoetmiddelen

Zoetstoffen zijn meestal energievrij of bevatten een te verwaarlozen hoeveelheid energie. Er is namelijk maar een kleine hoeveelheid zoetstof nodig, omdat de zoetkracht soms honderden malen sterker is dan van suiker. Kunstmatige zoetmiddelen zoals aspartaam (E951), Acesulfaam-K (E950), cyclamaat (E952), saccharine (E954), sucralose (E955) en thaumatine (E957) zijn schadelijk voor je hormonale balans. Bovendien raakt je stofwisseling er van in de war. Dit kan op de langere termijn juist tot gewichtstoename leiden. Gebruik daarom geen light-producten en liefst ook geen producten die veel suiker bevatten.

Tip 5: Eet af en toe een hormooncake

Met deze hormooncake beïnvloed jij je hormonen op een positieve manier, omdat deze cake veel voedingsstoffen voor je hormoonklieren bevat. Het zijn de hormoonklieren die je hormonen produceren. Enkele voorbeelden van hormoonklieren zijn: ‘hypofyse, bijnieren, schildklier, thymus, en alvleesklier’.

Recept hormooncake

Ingrediënten:

100 gram quinoa
160 gram fijne havervlokken
100 gram gebuild meel
100 gram hazelnoten
100 gram amandelen
125 gram rozijnen
75 gram abrikozen
2 eetlepels cranberries of gojibessen
3 theelepels kaneel
2 theelepels vanillepoeder
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels pompoenpitten
2 eetlepels zonnebloempitten
2 dl perendiksap
2 dl water
Keltisch zeezout
Olijfolie

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden;
 2. Rooster de hazelnoten;
 3. Meng alle ingrediënten goed door elkaar;
 4. Voeg diksap en water toe en meng tot een smeuïg geheel;
 5. Die dit in het ingevette bakblik en bak de cake in 30 minuten gaar;
 6. Laat de hormooncake afkoelen in de vorm, totdat de zijkanten loslaten;
 7. Dit recept leent zich goed om te bewaren, de smaken zullen dan nog verder ontwikkelen.

Tot slot

Heb je hulp nodig bij het verminderen of oplossen van je klachten? Ik help je graag en heb hiervoor ook de juiste expertise in huis:

Diploma: Trainer Hormoonfactor

Certificaat: Overgang en Voeding

Stel hier je vraag of maak een afspraak voor een intakegesprek: contactformulier Fit en Gezond Leven

Wil je graag meer lezen? Bekijk dan onderstaand artikel van mij eens:
HORMONALE BALANS HERSTELLEN

Een ander artikel over een afwijkend uitstrijkje vind je hier:
AFWIJKEND UITSTRIJKJE

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel ‘Hoe lang duurt de overgang?’ vindt en ik stel het op prijs als je een reactie achterlaat onderaan dit blog. Je krijgt altijd en reactie terug!

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *