Bijnieruitputting test: de 6 beste tests om te doen

Als je denkt dat jij last hebt van bijnieruitputting, dan kun je onderzoeken of je aanname klopt. Dit kun je doen met behulp van een bijnieruitputting test. Er zijn verschillende manieren om bijnieruitputting testbijnieruitputting te diagnosticeren. Je kunt het zelf onderzoeken of met hulp van een deskundige. Afhankelijk van je budget, kun je een keuze maken die het beste bij je past. Laat ik eens beginnen met de verschillende soorten voor je op een rij te zetten.

Inhoudsopgave

Bijnieruitputting test

Zoals gezegd zijn er meerdere manieren om bijnieruitputting te testen. De eerste methode bestaat uit een vragenlijst. De lijst toont de meeste signalen en klachten die horen bij bijnieruitputting. Na het invullen van de vragenlijst weet je meer over de oorzaken van je probleem en hoe ernstig de situatie is. Je kunt de bijnieruitputting test doen, door op de volgende link te klikken: vragenlijst bijnieruitputting

Dan zijn er nog twee tests die je zelf gratis kunt uitvoeren. Dit zijn de bloeddruktest en de pupilverwijdingstest. Bij de bloeddruktest meet je je bloeddruk terwijl je zit. Sta dan op en meet direct opnieuw. Bij een daling van je bloeddruk, heb je meer kans op bijnieruitputting. Bij de pupilverwijdingstest schijn je met een zaklamp in één oog. De pupil trekt normaal samen. Wanneer dit na 30 seconden hetzelfde blijft of verwijdt, heb je meer kans op bijnieruitputting.

Vanuit mijn praktijk Fit en Gezond Leven, verkoop ik 2 bijnieruitputting tests die je zelf  thuis kunt uitvoeren. De 1e bijnieruitputting test kost € 40 inclusief btw.

De tweede test  is nog wat betrouwbaarder dan de cortisol speekseltest, maar er zit ook een prijsverschil tussen. De test kost € 125 inclusief btw. Indien je graag 1 van de 2 test wilt doen, dan verzoek ik je om een afspraak te maken met mij, zodat ik een intakegesprek met je kan voeren. De kosten hiervan zijn 85 euro. Aan het einde van het gesprek krijg je van mij de testset mee naar huis. De totale kosten bedragen respectievelijk 125 euro voor de 1e test (inclusief het intakegesprek) en 210 euro voor de 2e test.

Indien de uitslag voor de bijnieruitputting test negatief is, kun je onderaan het artikel mijn 8 tips bekijken.

Bijnieruitputting test geeft een verkeerde uitslag, wat nu?

Bovenstaande testen gaan allemaal uit van een probleem met je bijnieren. Als je bijnieren uitgeput zijn, maak je vaak te weinig cortisol aan. Alleen bijnieruitputting betekent niet perse een tekort aan het stresshormoon cortisol, omdat er nog andere factoren een rol kunnen spelen:

  1. Endorfineresistentie (endorfine kan onvoldoende worden geactiveerd in het lichaam);
  2. Aansturing van de bijnieren verloopt niet goed;
  3. De afremming van cortisol via receptoren in de bijnieren verloopt niet goed;
  4. Cortisolresistentie (er kan onvoldoende cortisol worden geactiveerd, omdat de cortisol receptoren verminderd zijn en/of minder gevoelig zijn geworden voor cortisol).

Bij mensen die last hebben van één of meerdere van bovenstaande vier punten, zijn eerder genoemde tests niet goed genoeg om bijnieruitputting mee te diagnosticeren. Uit de bijnieruitputting test blijkt dan dan je geen bijnieruitputting hebt, terwijl je wel met de symptomen ervan blijft rondlopen. In die gevallen is het dus waarschijnlijk dat je wel bijnieruitputting hebt, maar dat dit dus een andere reden heeft dan de uitputting van je bijnieren. Om erachter te komen of dit het geval is, kun je het beste een afspraak met mij maken voor een intakegesprek. Dit kun je doen door contact met me op te nemen:

Contactformulier

De testen die ik genoemd heb eerder in dit artikel kunnen dus een prima manier zijn om bijnieruitputting mee te diagnosticeren, behalve bij mensen waarbij andere factoren een rol spelen.

De bijnieren

De bijnieren zijn twee hele belangrijke, kleine organen in ons lichaam en bevinden zich bovenop de nieren. Op de afbeelding kun je zien waar de bijnieren precies zitten. De bijnieren hebben alles te maken met hoe jij je voelt en hoe je omgaat met stress. Ze bepalen ook jouw incasserings- en doorzettingsvermogen. Hoe komt het nu dat deze organen zo belangrijk voor ons zijn? Dit heeft te maken met wat de bijnieren voor ons doen!

Functie van de bijnieren

De bijnieren hebben een belangrijke functie. Bijnieren produceren namelijk enkele essentiële hormonen, waarvan de meest bekende ‘cortisol’ en ‘adrenaline’ zijn. Cortisol reguleert de bloedsuikerspiegel, de vetopslag rondom de buik en heeft invloed op hart- en bloedvaten, onze hersenen en ons slaappatroon. Cortisol is ook ontstekingsremmend, zorgt voor vermindering van allergieën en voor een goed werkend immuunsysteem.

Als we woedend of angstig zijn, komt uit het bijniermerg adrenaline vrij. Het geeft ons kortstondig veel energie. Stel dat je jezelf in de jungle bevindt en je wordt aangevallen door een tijger, dan moet jij je natuurlijk wel uit de voeten kunnen maken. Dat is waar adrenaline voor zorgt. Verder zorgt adrenaline voor bloedvatverwijding in de skeletspieren en voor bloedvatvernauwing in de meeste overige bloedvaten.

De bijnieren kunnen ook geslachtshormonen maken. Na de overgang van de vrouw, wordt de rol van de bijnieren op dit gebied groter. De bijnieren zorgen er voor dat de negatieve effecten van ongezonde voeding, alcohol, drugs, stress enz. zoveel mogelijk beperkt worden. Je zult begrijpen dat het goed functioneren van de bijnieren, essentieel is voor uw gezondheid.

Oorzaken van bijnieruitputting

Bijnieruitputting is een toestand waarbij je lichaam niet meer goed kan omgaan met stress. De bijnieren reageren sterk op alle soorten stress. Ze worden ook wel onze ‘stressklieren’ genoemd. Deze stress wordt vaak veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare, een ongeluk, een operatie, trauma of ziekte. Maar het kan ook te maken hebben met jouw omgeving; bijvoorbeeld een vervelende situatie op je werk of ruzie met een vriend of vriendin. Veel stress zorgt voor vermoeide bijnieren, terwijl langdurige stress zorgt voor de uitputting ervan. Een andere factor waardoor de bijnieren uitgeput raken is door jezelf overmatig te belonen. Dit kan zijn met alcohol, drugs, sigaretten, junkfood, veel suikers en snelle koolhydraten etc.

Tips om bijnieruitputting te herstellen

Heb jij de bijnieruitputting test gemaakt en is de uitslag negatief? Heb jij last van bijnieruitputting? Dan help ik je graag op weg. Daarom heb ik een aantal tips voor je geselecteerd, zodat je een begin kunt maken met je herstel. Ik wil je veel succes wensen met het toepassen van mijn adviezen.

Tip 1: Vermijd overstimulatie

Overstimulatie kan op twee manieren ontstaan. Door langdurig overmatige stress en door verkeerde voeding. Stel vast waar jij in het verleden en nu allemaal stress van hebt en probeer naar duurzame oplossingen te zoeken om je stressniveau te verminderen. Kijk ook eens goed naar je voedingspatroon. Wat eet je precies? Zodra dit duidelijk is, kun beginnen met het aanpassen van je voeding door betere alternatieven. Hieronder staat een kort overzicht:

  • Vervang junkfood, kant- en klaarmaaltijden en maaltijdsalades door biologische, onbewerkte voeding;
  • Vervang suiker en ‘snelle’ koolhydraten door langzaam opneembare koolhydraten zoals glutenvrije granen, aardappelen en zilvervliesrijst;
  • Vervang een gedeelte van de koolhydraten door eiwitten en vetten;
  • Eet meer groenten (>400 gram per dag);
  • Mijd e-nummers en in het bijzonder E621;
  • Vervang koffie en gewone thee door water en kruidenthee.

Tip 2: Wel bewegen, niet belasten

Voor mensen met bijnieruitputting is het verstandig om dagelijks te bewegen, minimaal 30 minuten. Let erop dat als je beweegt, je dit in een rustig tempo doet. Fiets niet harder dan 15 km per uur en loop niet harder dan 5 km per uur. Ga niet sporten, omdat er bij mensen met bijnieruitputting teveel verzuring ontstaat. Verzuring zorgt voor een toename van stress en houdt de klachten die horen bij bijnieruitputting in stand.

Tip 3: Bekijk onderstaande video met adviezen voor bijnieruitputting

Tip 4: Maak contact met de natuur

Als je regelmatig een boswandeling maakt, verlaag je je stressniveau aantoonbaar. Dit is onlangs uit nieuw onderzoek naar voren gekomen. Maak dus regelmatig contact met de natuur. Onderzoek of er een mooie, rustige plek bij jou in de buurt is, waar je regelmatig naartoe kunt gaan.

Tip 5: Mijden van parasitaire personen

In een parasitaire relatie geef je veel aan de ander en je krijgt er weinig tot niks voor terug. Zulke mensen klampen zich aan jou vast voor zijn of haar overleving, meestal uit angst. Dit kost vaak veel energie, geld of tijd of een combinatie van de drie factoren. Mijn advies is om vast te stellen of je je in zo’n relatie bevindt. Dit komt overigens niet alleen binnen een partnerrelatie voor, maar ook met vrienden, vriendinnen, kennissen, collega’s etc. Bevind je je in een parasitaire relatie? Geef dan vanaf nu duidelijke grenzen aan, wees assertief, zeg vaker ‘nee’ en vraag eens wat terug. Helpt dit niet goed genoeg? Bekijk dan hoe het voor je is om afscheid te nemen van de betreffende persoon.

Tip 6: Beperk stress

Stress kan een duidelijk aanwijsbare reden hebben zoals je werk, file, echtscheiding, geldzorgen of een ruzie met je ouders, vriend of vriendin. Echter, stress kan zich ook ’tussen je oren’ bevinden. Dit zijn stressverhogende gedachten zoals faalangst en veel van jezelf moeten. Stressverhogende gedachten saboteren je keuzes en staan een beter leven in de weg. Ieder mens heeft gedachten die door het leven heen overtuigingen geworden zijn. Ze fungeren als een soort eeuwige waarheid en zijn de bril geworden waardoor je naar buiten kijkt. Alleen het merendeel van de dingen waar je bang voor bent, gebeurt niet echt. Kijk waar de stress bij jou vooral vandaan komt. Zoek actief naar oplossingen om je problemen op te lossen, al dan niet met hulp. Enkele suggesties zijn:

Tip 7: Eet mineraalzouten

Probeer dagelijks voldoende zout tot je te nemen, liefst Himalaya zout of Keltisch zeezout. Hier zitten allerlei mineralen in. Deze mineralen zijn goed voor de ondersteuning van je bijnieren en je gezondheid in het algemeen. Je kan ook denken aan het maken van een sole. De handleiding hiervoor vind je hier:

Sole maken

Tip 8: Eet voldoende verzadigde vetten en omega-9

Verzadigde vetten en omega-9 ondersteunen je bijnieren. Zorg er dus voor dat je dit regelmatig eet. Verzadigde vetten zitten in roomboter, vet rundvlees en andere dierlijke vetten, biologische extra vierge kokosolie, cacaoboter, ghee en biologische extra vierge palmolie. Omega-9 vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetten. Het meest bekend is oliezuur in olijfolie. Kies ook hier voor biologische extra vierge olijfolie uit een glazen fles. Andere bronnen van omega-9 zijn (wal)noten en avocado’s.

Heb je hulp nodig?

Uit ervaring kan ik je vertellen dat de manier waarop bijnieruitputting wordt benaderd en behandeld in Nederland nogal eens verouderd is. Het heeft mij een aantal jaren gekost om tot de ontdekking te komen dat ik rond mijn 30ste toch een bijnieruitputting had, terwijl laboratoriumtesten en een bijnieruitputting test uitwezen van niet. Ook de kennis in het boek van James L. Wilson ‘Bijnier-uitputting’ is wat verouderd en klopt niet geheel, maar deels. Na mijn studie epigenitica en het volgen van een masterclass bijnieruitputting, ben ik tot nieuwe inzichten gekomen die beter werken om bijnieruitputting te behandelen. Bovendien kan ik aan de hand van onderzoek precies zien, of je een bijnieruitputting hebt. Wil je gebruik maken van de kennis en ervaring die ik heb opgedaan? Neem dan contact met me op via het contactformulier ». Je kunt ook mijn endorfine herstelplan bekijken, dat ik meestal gebruik voor cliënten met bijnieruitputting. Meer informatie daarover vind je hier:

Bijnieruitputting herstellen

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt? Wat zijn zoal je ervaringen met het toepassen van mijn adviezen? Wil je mij dit laten weten door een bericht achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een reactie terug. Ik vind het fijn als je mijn bericht wilt delen op social media. 

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *