Gratis overspannen test met de beste tips tegen overspannenheid

overspannen testSta jij regelmatig onder grote druk en ervaar je klachten zoals : ‘slaapproblemen, concentratieverlies, moe- en lusteloosheid, prikkelbaarheid, verkrampte schouder-, rug- en nekspieren, regelmatig hoofdpijn hebben, hartkloppingen, overmatig zweten, maagpijn en piekeren’? Kun je steeds slechter omgaan met stress? Heb je het idee dat je steeds minder grip op je situatie hebt? Dan is het goed mogelijk dat je overspannen bent of een bijnieruitputting hebt. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, heb ik een gratis overspannen test voor je gemaakt. Hiermee krijg je meteen een veel beter inzicht van hoe jij ervoor staat. Het is een eerste stap op weg naar je herstel.

Meer dan 10 jaar geleden raakte ik zelf overspannen en burn-out. Ik voelde me moe, soms neerslachtig en had meestal nergens zin in of puf voor. Ik bezocht mijn huisarts en die vertelde dat ik teveel ‘hooi op mijn vork’ had genomen. Hij adviseerde mij om rust te nemen en voorlopig thuis te blijven van mijn werk. Dit deed ik. Het was fijn om de verantwoordelijkheden en stress van het werk tijdelijk los te kunnen laten. Dit gaf me wat meer rust. Echter, van een echt herstel kwam het nog niet.

Ik besloot om te onderzoeken wat er precies met me aan de hand was. Ik deed een overspannen test en later ook een bijnieruitputting test. Daaruit bleek dat ik een fikse bijnieruitputting had. Hiermee was ik het stadium van overspannenheid inmiddels ruim gepasseerd. Overigens zal ik je straks meer vertellen over het verschil tussen overspannenheid en burn-out. Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik bijnieruitputting had, is mijn herstel begonnen. Enkele jaren nadat ik hersteld was, besloot ik om mijn eigen praktijk Fit en Gezond Leven op te richten om mensen zoals jij verder te helpen met het oplossen van gezondheidsklachten. Inmiddels werk ik al weer verschillende jaren als natuurgeneeskundig therapeut.

Waarom dit artikel?

Met behulp van de overspannen test en bijnieruitputting test, kun je snel inzichtelijk krijgen of je overspannen bent, bijnieruitputting hebt of gewoon gestrest bent. Zodra je weet hoe je ervoor staat, ben je beter in staat om tot een oplossing te komen. Je kunt immers veel gerichter te werk gaan. Voorbeeld: ‘bijnieruitputting vraagt om een andere aanpak, dan wanneer je alleen gestrest bent’.

Waar gaat dit artikel over? 

In dit artikel geef ik jou mijn gratis overspannen test en bijnieruitputting test. Ik vertel je de verschillende fasen die leiden tot een burn-out of bijnieruitputting. Vervolgens leg ik uit wat het verschil is tussen overspannenheid en burn-out. Daarna geef ik je mijn beste tips, die je kunt gaan toepassen om je overspannenheid of bijnieruitputting te verminderen. Tot slot bied ik jou nu de mogelijkheid om gebruik te maken van mijn ervaring met bijnieruitputting en kennis als natuurgeneeskundige. Ik leer je de stappen te zetten die ik zelf gemaakt heb, om weer helemaal te herstellen. Wil jij dit? Klik dan hier:

HERSTELPLAN

Inhoudsopgave

De 4 fasen van spanning naar burn-out

Het niet tijdig (h)erkennen van teveel stress is het grootste gevaar voor de ontwikkeling van overspannenheid en burn-out. Bij de één zijn de klachten meer psychisch van aard en bij de ander meer lichamelijk of een combinatie van beiden. Ook zijn er mensen die nergens last van hebben en onder langdurige stress prima functioneren. Deze mensen zijn in staat om stress snel te neutraliseren  en kunnen zich goed opladen voor de volgende dag of een volgend moment.

Langdurige spanning gaat, naarmate de tijd en de druk toenemen, klachten geven die steeds ernstiger worden. Dit is in te delen in 4 fasen:

Fase 1: Spanning

Iedereen heeft weleens last van spanning, bijvoorbeeld voor een examen, presentatie of sollicitatiegesprek. Zolang de spanning niet te lang aanhoudt en afgewisseld wordt met perioden van ontspanning is er niets aan de hand. Je lichaam kan dit prima reguleren. Dit verandert als de spanning of stress langdurig is.

Fase 2: Langdurige negatieve stress

Langdurige negatieve stress is stress die gedurende langere tijd blijft aanhouden. In deze situatie is er een disbalans tussen het ervaren van stress enerzijds en van ontspanning anderzijds. Dit is schadelijk voor je lichaam en als het blijft voortduren, raak je op een gegeven moment overspannen.

Fase 3: Overspanning

Als je overspannen bent ervaar je veel stressklachten zoals een droge mond, hoofdpijn, hartkloppingen en een oppervlakkige ademhaling. Je voelt je erg gespannen en ontspannen is (vrijwel) niet meer mogelijk of dit wordt steeds lastiger om te realiseren. Als je langdurig overspannen bent, raak je op en gegeven moment burn-out.

Fase 4: Burn-out

Zodra je burn-out bent geraakt, heb je nergens geen zin meer in. Je bent constant moe en kunt niet meer goed omgaan met stress. Eigenlijk is alles je teveel. Je krijgt vaak slaap- en geheugenproblemen, een hoge ontstekingsgevoeligheid en algehele zwakte met name in de ochtend. Het duurt wat langer om te herstellen van een burn-out dan van overspannenheid.

Verschil tussen overspannenheid en burn-out

Bij stress en overspannenheid ervaar je veel stressklachten, maar je hebt nog steeds energie om door te gaan. Bovendien is er sprake van een kortetermijnoorzaak. Bijvoorbeeld: iemand krijgt drie maanden na een intense, stress veroorzakende gebeurtenis (verhuizing, reorganisatie, het verbreken van een relatie) klachten. Bij burn-out of bijnieruitputting heb je geen energie meer. Iedere associatie met het werk of de stress veroorzakende situatie is te veel voor je. Je kunt de confrontatie niet meer aan. Verder is er sprake van een langetermijnoorzaak. Je hebt een periode van langdurige uitputting op fysiek, mentaal, emotioneel en/of spiritueel niveau.

Gratis overspannen test

Speciaal voor jou heb ik de overspannen test gemaakt. Je kunt deze test hier vinden:

Overspannen test

Sommige mensen zijn het stadium van overspannenheid al gepasseerd en hebben een bijnieruitputting of burn-out. Indien je wilt weten of dit bij jou het geval is, bekijk dan dit artikel van:

Bijnieruitputting test

In dit artikel vind je 6 tests om een bijnieruitputting mee vast te stellen. Ik raad je overigens aan om zowel de overspannen- als de bijnieruitputting test te doen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe je ervoor staat. Is de overspannen test en/of bijnieruitputting test negatief? Lees dan onderaan het artikel meer.

Tips tegen overspannenheid en burn-out

Hieronder heb ik verschillende tips voor je verzameld, die ik regelmatig aan mijn cliënten adviseer. Ik hoop dat mijn tips een bijdrage leveren aan jouw herstel, zodat je je weer energieker voelt en meer stressbestendig. Ik wens je hier veel succes bij.

Tip 1: Eet dagelijks voldoende zout

Langdurige spanning gaat, naarmate de tijd en druk toenemen, klachten geven die steeds ernstiger worden. Langdurige stress kan uitmonden in een burn-out of bijnieruitputting. Om je bijnieren en je gezondheid in het algemeen zo goed mogelijk te ondersteunen, gebruik je liefst dagelijks Himalayazout of Keltisch Zeezout. Hier zitten veel mineralen in die je lichaam goed kan gebruiken. Laat het keukenzout staan. Dit is bewerkt zout, het is gebleekt en het is erg ongezond. Je kan ook denken aan het maken van een sole. Meer informatie daarover vind je hier:

Een sole maken

Tip 2: Durf keuzes te maken

In de huidige maatschappij waarin we leven, worden we overspoeld door prikkels, waar we allemaal wat mee lijken te moeten. Daarom is het belangrijk om van tijd tot tijd keuzes te maken. Hoe kun je hiervoor zorgen? Om de juiste keuzes te maken, is het belangrijk dat je eerst tot rust komt. Rust ik vaak belangrijker dan altijd maar bezig zijn. Als je rustig bent, is je geest scherper en kun je betere beslissingen nemen. Ga lekker op vakantie of op retraite of doe iets anders dat jou helpt om te ontspannen. Neem daarna je besluit.

Waaraan kun je herkennen of je een goede keuze hebt gemaakt? Een goede keuze geeft je vaak direct een goed gevoel. Je krijgt een bepaalde kalmte over je heen. Bovendien kunnen je ogen gaan stralen en je energie gaat vaak weer meer stromen. Voel je geen verschil of voel je je onrustig? Dan heb je wellicht niet de juiste keuze gemaakt. Door de juiste keuzes te maken, kom je steeds dichter bij datgene wat je werkelijk wilt. Datgene waar jij blij van wordt.

Tip 3: Maak gebruik van dag- en weekplanningen

Maak je nog geen gebruik van dag- en weekplanningen? Kijk dan eens wat dit voor jou kan betekenen. Je kunt dag- en weekplanningen voor je werk en in privé inzetten. In deze planning plan je ook letterlijk de momenten voor jezelf in. Op het werk door op de juiste momenten je pauzes te nemen en in privé door bewust tijd vrij te maken voor jezelf. Door alles op te schrijven en hier een tijd bij te zetten, zal je merken dat het je rust geeft. Plan altijd erg ruim, zo kom je ook niet in tijdnood.

Tip 4: Probeer te stoppen met dingen die je energie kosten

Soms kost iets je meer energie dan dat het je oplevert. Je spreekt bijvoorbeeld nog steeds af met een vriend of vriendin, terwijl je er eigenlijk geen zin meer in hebt. Of je zegt ‘ja’ waar je eigenlijk een ‘nee’ bedoelde. Je laat je ‘voor het karretje spannen’. Of je geeft veel aan een bepaald iemand, maar krijgt er maar bar weinig voor terug. Ook niet als je het echt nodig hebt. Door eerlijk te zijn naar jezelf en te stoppen met activiteiten of sociale verbanden die je teveel energie kosten, is het mogelijk dat je op termijn weer meer energie krijgt en minder stress ervaart.

Tip 5: Neem voedingssupplementen ter ondersteuning van je herstel

Bepaalde voedingssupplementen kunnen je een extra steuntje in je rug’ geven, om gemakkelijker te herstellen van overspannenheid of burn-out. Hierbij kun je denken aan een hoge dosering vitamine C, liefst 5000 mg per dag. Andere geschikte supplementen zijn: vitamine B5, magnesium, verteringsenzymen, rhodiola en ashwagandha. Neem magnesium in voor het slapen gaan, dan is het mogelijk dat je beter slaapt. Voor zover jij moeite hebt met inslapen en/of doorslapen.

Tip 6: Vraag om (professionele) hulp

Blijkt uit de overspannen test dat je overspannen bent of burn-out? Blijf dan niet te lang rondlopen met zaken, waar je de hulp van een ander goed bij kunt gebruiken. Soms volstaat het om de hulp in te roepen van een vriend of vriendin, soms is het beter om professionele hulp in te schakelen. Bekijk mijn stappenplan voor het vragen van hulp.

Stappenplan hulp vragen

Stap 1: Heb ik hulp nodig?
Stap 2: Welke soort hulp?
Stap 3: Van wie?
Stap 4: Wil ik wel om hulp vragen?
Stap 5: Vertel dat je met een vraag of probleem zit.
Stap 6: Leg uit wat het probleem is.
Stap 7: Zeg welke hulp je van de ander concreet nodig hebt.
Stap 8: Maak concrete afspraken indien de ander je wil helpen.

Tip 7: Eet gezonde voeding

Fit en gezond leven

Als je gezond voedsel eet, kun je je lichaam beter ondersteunen bij je herstel. Eet voedsel dat zo min mogelijk is bewerkt en vrij is van kunstmatige geur-, kleur-, smaak- of conserveringsmiddelen. Koop bij voorkeur verse, biologische voeding uit Nederland. Maak gebruik van verzadigd vet en olijfolie, voor extra ondersteuning van je bijnieren. Mijd het gebruik van transvetten, keukenzout, lightproducten en suiker. Deze voedingsstoffen ondermijnen je gezondheid. Bereid je eten zelf, dan weet je precies wat je binnenkrijgt. Uiteindelijk staat de beste dokter nog steeds in de keuken.

Video over overmatige stress en beloning

Onderstaande video gaat over overmatige stress en beloning. Het is een informatieve video die ik zelf hebt gemaakt. Tevens vertel ik jou in deze video hoe je kunt herstellen van overmatige stress.

Tot slot

Is de uitslag van de overspannen test negatief? Kom je er zelf niet uit? Schakel dan mijn hulp in. Fit en Gezond Leven biedt een programma aan waarmee overspannenheid en burn-out op een Overspannen test van Fit en Gezond Leveneffectieve manier behandeld kan worden. Na mijn studie epigenetica, trainer hormoonfactor en het volgen van een masterclass bijnieruitputting, ben ik tot inzichten gekomen die heel goed werken. Bovendien kan ik aan de hand van onderzoek nog preciezer zien, of je overspannen bent en in welke fase van bijnieruitputting jij je bevindt. Iedere fase vraagt om een andere benadering en behandeling. Wil je gebruik maken van de kennis en ervaring die ik heb opgedaan, neem dan contact met me op via het:

CONTACTFORMULIER

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel ‘overspannen test’ vindt? Wil je mij dit laten weten door een bericht achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een antwoord van mij. Ik vind het fijn als je mijn artikel deelt op social media.

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer gecertificeerd orthomoleculair therapeut en Trainer Hormoonfactor

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *