Voedingsconsulent G. Brouwer helpt je met voedingsadvies en afvallen

Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van een goed voedingspatroon? Wil je graag weten wat je allemaal wel en beter niet kunt eten? Vind je het lastig om tot een duurzame gewichtsverandering Voedingsconsulentte komen? Dan help ik je graag verder. Ik ben Gilbèrt Brouwer en ik ben opgeleid tot voedingsconsulent en gewichtsconsulent. In dit artikel geef ik je verschillende tips, die je direct kunt toepassen als je wilt gaan afvallen, gezonder wilt gaan leven of je voedingspatroon wilt verbeteren of personaliseren. Via de inhoudsopgave kun je direct naar de informatie scrollen waar je naar op zoek bent.

Inhoudsopgave

Wat doet een voedingsconsulent?

Een voedingsconsulent heeft kennis van gezonde voeding. De voedingsconsulent is in staat om deze kennis over te brengen op de cliënt in de vorm van voorlichting en voedingsadvies. Een voedingsconsulent helpt je om de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding. Hij of zij vertelt je wat gezond is om te eten, wat je beter kunt laten staan en waarom dit zo is.

Aangezien ik ben opgeleid tot voedingsconsulent en gewichtsconsulent, adviseer ik mensen over gezonde voeding en verder help ik ze bij het afvallen. Ik motiveer ze om nieuwe eet- en beweeggewoontes vol te houden, ook tijdens moeilijke momenten. Verder maak ik persoonlijke, ‘op maat’ voedingsadviezen, die gebaseerd zijn op de constitutietypen. Onder de constitutie wordt verstaan: de som van alle aangeboren eigenschappen. Hierbij kun je denken aan je stofwisseling of metabolisme, uiterlijke kenmerken (lichaamsbouw), temperament (opvliegend, optimistisch, somber), slaapbehoefte, bewegingsbehoefte, uithoudingsvermogen, voorkeur voor en afkeer van voedsel en gevoeligheid voor bepaalde ziekten. De constitutietypen zijn afkomstig uit de Oosterse geneeskunde.

Individuele voedingsadviezen

Waarom is het belangrijk om rekening te houden met je constitutie bij het opstellen van een voedingsadvies? Dit is eenvoudig te beantwoorden. Wat voor de één goed is, hoeft voor de ander helemaal niet zo goed te zijn. Uiteindelijk draait het erom dat je datgene wat je eet, ook goed kunt verteren. Bovendien moet het voedsel dat in je darmen wordt verteerd, niet leiden tot een intolerantie, allergie of andere schade toebrengen. Veel van de gezondheidsklachten die we vandaag de dag zien, ontstaan in de darm. Het is ontzettend belangrijk om het darmmilieu gezond te houden. Daarom kies ik als voedingsconsulent en gewichtsconsulent voor ‘persoonlijke’ voeding.

Tips van voedingsconsulent Gilbèrt Brouwer

Omdat ik je graag wil helpen om gezonder te gaan leven en/of af te vallen, heb ik verschillende tips verzameld die ik als voedingsconsulent en gewichtsconsulent regelmatig aan mijn cliënten aanbeveel. Ik wil je veel succes wensen bij het toepassen van mijn adviezen.

Tip 1: Zorg voor voldoende beweging

Ik heb inmiddels ruime ervaring opgedaan als gediplomeerd voedingsconsulent en gewichtsconsulent. Met mijn praktijk ben ik gevestigd in Utrecht, van waaruit ik dit werk met veel plezier en passie doe. Wat ik vooral zie is dat mensen steeds dikker worden, deels omdat er steeds minder wordt bewogen. Bewegen is daarom een belangrijk onderdeel in het proces van gewichtsbeheersing. De overheid hanteert momenteel het volgende beweegadvies: ‘vijf maal per week 30 minuten matig intensief bewegen’. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht wordt zelfs 60 minuten geadviseerd. Zie voor meer informatie:

Het beweegadvies van de overheid

Probeer in je dagelijks leven daarom zoveel mogelijk beweegmomenten in te bouwen:

  • Neem eens wat vaker de trap in plaats van de lift;
  • Laat de auto staan en ga fietsen of lopen;
  • Sjouw je boodschappen naar de auto;
  • Afwassen, ramen zemen en andere klussen in huis vallen ook onder lichaamsbeweging;
  • Ga nog een stukje wandelen voordat je naar bed gaat;
  • De kinderen naar school brengen en halen kan ook met de fiets.

Effectief trainen of sporten

Probeer het sporten zo effectief mogelijk te laten verlopen, door:

  • Niet te lang te sporten / trainen, dat verstoord je hormoonbalans (maximaal 30 tot 45 minuten intensief trainen, is veel effectiever dan 60 minuten of langer sporten);
  • Krachttraining is veel effectiever dan cardiotraining (doe twee keer per week krachttraining en één keer per week cardiotraining);
  • Train niet te vaak (3 tot maximaal 4 keer per week), je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen.

Als je weinig beweegt en niet sport is het belangrijk om dit rustig op te bouwen. Maak een schema waarin je elke week wat uitbreidt wat betreft activiteit en waarin je steeds voldoende rustmomenten inbouwt.

Tip 2: Eet zoals de natuur het bedoeld heeft

Ons lichaam is niet gemaakt om lightproducten en kant- en klaarmaaltijden met toegevoegd zout, suiker en chemicaliën (e-nummers) te eten. Deze maaltijden vullen wel maar voeden niet, waardoor je veel meer calorieën nodig hebt om jezelf te voeden. Maak daarom gebruik van pure, eerlijke, bij voorkeur biologische, voedende en energierijke voeding. Biologische producten bevatten minder resten van bestrijdingsmiddelen, minder antibiotica, kunstmatige toevoegingen en zijn door een meer natuurlijke teelwijze en productie gezonder en rijker aan ondersteunende voedingsstoffen (vitamines en mineralen) dan producten uit de meer gangbare traditionele landbouw.

Probeer met het seizoen mee te eten en koop je voedsel het liefst zo veel mogelijk bij je uit de buurt. Want hoe langer een bepaald product onderweg is voordat je het uiteindelijk bereidt, hoe lager de voedingswaarde. Koop dus zoveel mogelijk producten afkomstig uit Holland en bij voorkeur uit de buurt. Als gewichtsconsulent koop ik veel van mijn etenswaren bij de natuurwinkel in Utrecht en bij het Voedselkollektief Amersfoort. Tegenwoordig verkoopt de supermarkt ook steeds meer biologische producten.

Hieronder kun je een video bekijken van Ralph Moorman in de supermarkt, bij wie ik ook een opleiding heb gevolgd.

Tip 3: Houd rekening met je hormonen

Naast mijn werk als voedingsconsulent, ben ik ook nog opgeleid tot Trainer Hormoonfactor. Als Trainer Hormoonfactor weet ik hoe belangrijk het is om je hormonen in balans te brengen. Zo lang je hormonen niet in balans zijn, is het moeilijk om tot duurzame gewichtsverandering te komen en om je gezondheid te verbeteren.

Hormonen bepalen:

  • Het energieverbruik van je lichaam in rust (basaalmetabolisme);
  • Je honger- en verzadigingsgevoel;*
  • Of er vet door je lichaam wordt verbrand of spieren;
  • Of je vet opslaat of dat je spiermassa vergroot wordt. Hormonen die de vetopslag bevorderen zijn het stresshormoon cortisol, insuline en oestrogeen (in verhouding tot progesteron).

*De twee bekendste hormonen die dit onder andere bepalen zijn leptine en ghreline. Leptine wordt voornamelijk door vetcellen aangemaakt en zorgt voor onderdrukking van het hongergevoel. Ghreline wordt vooral aangemaakt in de maag en zorgt juist voor opwekken van eetlust. Als je hormonen in balans zijn, zijn ook leptine en ghreline in balans.

Met een afslankprogramma, waarin de invloed van hormonen buiten beschouwing wordt gelaten, kan op termijn:

  • Teveel honger worden ervaren, waardoor het programma niet vol te houden is;
  • Het basaalmetabolisme lager worden;
  • Het lichaam vet gaan opslaan in plaats van spieropbouw;
  • Het lichaam spieren gaan verbranden in plaats van vet;
  • Een jojo-effect ontstaan.

Wil je weten wat je het beste kunt doen om je hormonale balans te verbeteren? Bekijk dan dit artikel van mij eens:

Hormonale balans herstellen

Tip 4: Beperk langdurige stress zoveel mogelijk

Iedereen ondervindt stress in zijn leven. Veel zekerheden blijken schijnzekerheden te zijn, de constanten van vandaag zijn de waan van morgen. Stress kunnen we ervaren op ons werk, in onze relaties, vanuit ons verleden (trauma) of aangrijpende situaties in het heden, vanuit voeding, door overtraining, vanwege te weinig nachtrust etc. De meeste mensen denken dat je van stress afvalt, maar dat is slechts eventjes het geval. Kortdurende stress verhoogt ons metabolisme. Dit kan tot gewichtsverlies leiden. Langer durende stress  zorgt ervoor dat we steeds meer gaan eten, minder kcal verbranden en meer vet opslaan. Zie dit dus zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan onder andere door:

  • Het vinden van een betere balans tussen in- en ontspanning met meer rustmomenten;
  • Stressverhogende gedachtes verminderen en de aandacht verleggen naar het positieve.
  • Onderzoek of NLP (Neurolinguïstisch programmeren), meditatie, mindfulness of positief bekrachtigende vragen jou kunnen helpen;
  • Ga werken met een dag- en weekplanning;
  • Wat vaker ‘nee’ zeggen tegen de ander (hierdoor zeg je eigenlijk ‘ja’ tegen jezelf).

Tip 5: Ga etiketten lezen

Het is altijd goed om te weten welke stoffen je met de voeding binnenkrijgt. Onverpakte verse voedingsmiddelen dragen geen etiket. De richtlijnen voor het gebruik van ingrediënten, hulpstoffen, andere toevoegingen en bestrijdingsmiddelen met betrekking tot voeding, zowel verpakt als onverpakt, staan vermeld in de Warenwet. Deze wetgeving geeft regelgeving over onder andere het opschrift van etiketten, gezondheidsclaims en over hygiëne en veiligheid.

Belangrijkste onderdelen van een etiket

Het is belangrijk om in de gaten te houden of een product veel suiker, zout of gehard vet (transvet) bevat. Als je hier teveel van binnenkrijgt is dit schadelijk voor je gezondheid. Kijk naar de voedingswaarde per 100 gram. De belangrijkste onderdelen van een etiket zijn:

Productnaam of omschrijving

Soms is een productnaam niet voldoende en is er een omschrijving nodig om meer duidelijkheid te geven over het soort product.

Ingrediënten

Het is verplicht dat de fabrikant alle ingrediënten op het etiket zet, waarbij de volgorde aflopend is. Dit houdt in dat het ingrediënt waarvan het meest gebruikt is, als eerste wordt genoemd. Het ingrediënt waarvan het minst gebruikt is, wordt als laatste vermeld.

Houdbaarheid

De houdbaarheidsdatum moet op de verpakking aangegeven worden.

Bewaaradvies

De meeste producten hebben ook voorschriften op de verpakking, op welke wijze het product het beste bewaard kan worden.

Inhoud

De inhoud van het product moet altijd worden aangegeven. Indien van toepassing, zowel bruto- als nettogewicht.

Voedingswaardedeclaratie

De voedingswaarde op het etiket geeft aan hoeveel energie en voedingsstoffen er in een product zitten.

Allergeneninformatie

Sinds enkele jaren is het een verplichting om op etiketten aan te geven als de volgende producten zijn gebruikt:

  • Gluten bevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine;
  • Hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken.

Als voedingsconsulent help ik je graag op weg!

Wil je graag verder geholpen worden met een gezond eetpatroon of heb je hulp nodig bij het afvallen? Klik dan HIER. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Lees dan het volgende artikel eens door: ‘gewichtsconsulent Utrecht: 5 gezonde afvaltips‘.

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel ‘voedingsconsulent’ vindt en wat je ervaringen zoal zijn met voeding en afvallen. Wil je mij dit laten weten door een reactie achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een reactie terug. Ik waardeer het als je mijn artikel deelt op social media. 

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *