Wat doen tegen verkoudheid? – de top 4 beste tips

In de winterperiode hebben veel mensen last van een griepje of verkoudheid. Bij sommige mensen is dit slechts eenmalig, anderen lijken er de hele winter last van te hebben. Gelukkig kun je wat Wat doen tegen verkoudheiddoen tegen verkoudheid en kun je ook wat doen tegen griep. Je dient er namelijk voor te zorgen dat je jouw weerstand op peil brengt en houdt. De meest belangrijke voedingsstoffen om je weerstand op peil te brengen zijn:

  • Probiotica;
  • Zink;
  • Vitamine C;
  • Vitamine D.

Inhoudsopgave

Wat doen tegen verkoudheid?

Hieronder staan vier tips die jij kunt toepassen, zodat je minder vaak verkouden bent. De tips die ik je geef zijn: probiotica, zink, vitamine C en vitamine D. Lees het eens rustig door.

Tip 1: je darmflora herstellen met probiotica

Onze darm, en ook de rest van ons lichaam, dankt een groot gedeelte van de gezondheid aan een gezonde darmflora. Het darmflora staat voor de aanwezige schimmels en bacteriën in de darmen. Recent wetenschappelijk onderzoek toont overduidelijk het verband aan tussen een gezonde darmflora, onze stoelgang en de efficiëntie van ons immuunsysteem. De ons gunstig gezinde bacteriën en schimmels worden samen geduid als probiotica (goede darmbacteriën). Zij leven in symbiose (=samenleven) met de slechte darmbacteriën. De goede darmbacteriën binnen het darmflora kunnen alleen floreren, als ze voldoende binnenkrijgen om zich mee te voeden.

Het voedsel voor de goede darmbacteriën wordt ook wel ‘prebiotica genoemd’. Prebiotica zit in oplosbare en fermenteerbare (afbreekbaar in de darm) voedingsvezels. Hiertoe behoren: ‘appels, citrusfruit, bonen, peulen, haver, gom, agar, zeewier, prei, uien, artisjokken, sojabonen, peulvruchten en knolgewassen’. Mensen die last hebben van een verminderde weerstand kunnen, naast de prebiotica zoals hierboven genoemd, probiotica capsules aanschaffen. Probiotica capsules zijn goede darmbacteriën in supplement vorm. Voor mensen die weinig bewegen, slecht slapen, last hebben van constipatie, stress ervaren, veel suiker eten of een antibioticakuur hebben gehad, is een probioticakuur ook een uitkomst. De fabrikanten die goede probiotica verkopen zijn onder andere Orthica en Plantina. Met probiotica kun je dus wat doen tegen verkoudheid.

Tip 2: je weerstand verbeteren met zink

Ook met zink kun je wat doen tegen verkoudheid. Zink is een mineraal dat niet in het lichaam kan worden opgeslagen. Je bent daarom afhankelijk van de voeding om het binnen te krijgen. De hoeveelheid zink in onze voedingsmiddelen is afhankelijk van het zinkgehalte in de grond, waarop het voedsel is verbouwd. Je treft zink vooral aan in de volgende voedingsmiddelen: ‘pompoenpitten, eigeel, schaal- en schelpdieren (oesters), vlees, eieren, kaas, volkorengranen en noten. Zink heeft een aantal belangrijke functies waaronder: ‘het helpen genezen van wonden, ondersteuning van het immuunsysteem, bouwstof voor cellen en reguleren van de bloedsuikers’. Zowel bij psychische als lichamelijke stress wordt zink via de urine uitgescheiden. Je kunt een zinktekort herkennen aan het ontstaan van infecties, verlies van geur en smaak, afwijkingen in de huid (bleke huid en schilferende huid), osteoporose en witte vlekken op de nagels. Als je denkt dat je een tekort hebt aan zink, dan kun je meer van bovenstaande producten eten of een supplement overwegen. Let erop dat het zinksupplement dat je aanschaft ook koper bevat, omdat deze 2 mineralen met elkaar samenwerken. Per dag is de aanbevolen hoeveelheid zink 9 tot 10 mg. De aanbevolen hoeveelheid koper per dag is 1,5 tot 3,5 mg.

Tip 3: jouw weerstand verbeteren met vitamine C

Vitamine C is veruit de bekendste vitamine. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine en is gevoelig voor licht, warmte en zuurstof. Deze vitamine werkt alleen goed wanneer je het regelmatig en vaak inneemt. Het heeft verschillende functies binnen het lichaam, het zorgt voor: ‘bindweefselvorming, een beter afweersysteem, de aanmaak van adrenaline, gezonde bloedvaten, weefselreparatie, de productie van hemoglobine en rode bloedlichaampjes en werkt als antioxidant. Bronnen van vitamine C zijn groenten en fruit. De optimale hoeveelheid om ons goed te voelen, ligt veel heel hoger dan we met de aanbevolen hoeveelheid van twee ons groente en twee stuks fruit binnenkrijgen. Het vitamine C gehalte in groenten en fruit ligt namelijk , op het moment dat je het eet, vaak veel te laag. Dit heeft een aantal oorzaken. Groenten en fruit worden steeds vaker geteeld op uitgeputte landbouwgrond, de oogst wordt te vroeg geplukt om het rijp op de bestemming te krijgen, het voedsel is te lang onderweg en ligt tot slot te lang op de fruitschaal.

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van 70 mg per dag is een maatstaf uit het Stenen Tijdperk en kun je het best zo snel mogelijk vergeten. De ADH is de minimale hoeveelheid die nodig is om ziekte (bijvoorbeeld scheurbuik) door tekorten te voorkomen. Dit zegt echter niks over de hoeveelheid die jouw lichaam echt nodig heeft. Daar komt nog bij dat sporters, zwangeren, zogenden, mensen met operatie- en brandwonden, rokers en mensen die last hebben van stress, een verhoogde behoefte hebben aan vitamine C. Naast je voeding is het verstandig om standaard 2000 mg tot 3000 mg per dag te slikken via een supplement. Je kunt het best kiezen voor een goede fabrikant van vitamine C, zoals Orthica of Plantina.

Tip 4: vitamine D aanvullen

Vitamine D is één van de vitamines die het lichaam zelf kan maken. Het zonlicht (de grootste leverancier van deze vitamine) zorgt er namelijk voor dat vitamine D in de huid wordt gevormd. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine en heeft verschillende functies: ‘het zorgt voor stevige botten en tanden, voorkomt botontkalking, regelt het calcium- en fosfaatgehalte in het bloed, speelt een belangrijke rol in het afweermechanisme en bij overgewicht’. Natuurlijke bronnen van vitamine D zijn vlees, volle melkproducten, eidooier, lever en vette vis, zoals zalm. Met name in de winterperiode ontstaat vaak een vitamine D tekort, omdat de zon minder uren schijnt met minder zonkracht. Daarom is het verstandig om gedurende de wintermaanden een vitamine D supplement te gebruiken. De meeste vitamine D supplementen bevatten echter te lage doseringen vitamine D, waardoor je er meer van dient te nemen.

Ik ben benieuwd wat je van mijn blog ‘Wat doen tegen verkoudheid’ vindt. Ik vind het leuk als je een reactie voor me achterlaat op dit blog. Ik ben namelijk nieuwsgierig of deze tips jou helpen! Delen op social media wordt gewaardeerd. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *