Hoe herken je een vitamine B12 gebrek? 19 symptomen op en rijtje

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd en behoort tot de vitamines van het B-complex. Het is een in wateroplosbare vitamine. Vitamine B12 wordt vooral opgenomen door het lichaam,Vitamine B12 gebrek als het gekoppeld is aan het stofje “Intrinsic Factor(IF). Dit stofje is een bestanddeel van het maagsap, dat geproduceerd wordt door het maagslijmvlies. Vitamine B12 is de enige in wateroplosbare vitamine die in het lichaam  (in de lever) kan worden opgeslagen. De voorraad die in het lichaam wordt opgeslagen is vaak voldoende voor 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Een vitamine B12 gebrek komt regelmatig voor, vooral bij ouderen.

Inhoudsopgave

Functie van vitamine B12

Vitamine B12 heeft een belangrijke functie. Vitamine B12 speelt namelijk een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. Rode bloedcellen zijn belangrijk voor het zuurstoftransport in ons lichaam. Daarnaast wordt deze vitamine verbruikt tijdens de vet-, eiwit- en koolhydraatstofwisseling. Cobalamine is ook betrokken bij de vorming van DNA en RNA. RNA lijkt qua chemische structuur sterk op DNA. RNA dient voor het kopiëren van genetische informatie die is opgeslagen in het DNA.

Waar zit vitamine B12 in?

Het komt uitsluitend voor in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vis, eieren, vlees, vleeswaren, eieren, kaas en bacteriën. Vegetariërs, maar vooral veganisten, dienen er extra op te letten dat deze vitamine voldoende aanwezig is in de voeding. Als dit niet het geval is, zijn supplementen noodzakelijk.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B12 (ADH)

In Nederland is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 2,8 mcg per dag. Sporters hebben een verhoogde behoefte aan vitamine B12, omdat veel wordt verbruikt in stofwisselingsprocessen.

Zoals reeds genoemd, is de kans op een vitamine B12 gebrek groter bij vegetariërs en veganisten. Een vitamine B12 gebrek ontstaat ook als iemand geen “Intrinsic Factor” (IF) in de maag aanmaakt. Er wordt geen IF aangemaakt bijvoorbeeld na een operatie, waarbij een deel van de maag is verwijderd, of bij langdurig gebruik van maagbeschermers en/of maagzuurremmers. Cobalamine tekort komt ook voor na het verwijderen van een gedeelte van de dunne darm en bij resorptiestoornissen bij alcoholisme.

De kans op een teveel aan vitamine B12 is erg klein. Het lichaam reguleert de voorraad zelf. Bij een vergroot aanbod aan cobalamine wordt er niet zoveel uit de darm opgenomen.

Symptomen van vitamine B12 gebrek

De problemen die ontstaan door een vitamine B12 gebrek zijn heel divers, omdat cobalamine op zoveel systemen in het lichaam invloed heeft. Het leidt ook vaak tot vage klachten of symptomen. Vitamine B12 gebrek is sluipend en het kan jaren duren, voordat de klachten zich ontwikkelen. Omdat veel symptomen overeenkomen met andere aandoeningen, is een vroege diagnose vaak moeilijk te vast te stellen. Bij onverklaarbare neurologische klachten, glossitis, concentratieproblemen, vermoeidheid, vergeetachtigheid of psychische problemen, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. De huisarts kan voor u de B12 serumwaarde testen.

De symptomen van een vitamine B12 tekort zijn onder andere:

  • Tintelingen en een brandend gevoel in handen en voeten;
  • Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen;
  • Ataxie: vallen zonder reden of ergens tegenaan lopen;
  • Verminderde pijnbeleving;
  • Gedragsveranderingen en verwardheid;
  • Kortademigheid, benauwdheid en hartkloppingen;
  • Impotentie en onvruchtbaarheid;
  • Het koud hebben en bleekheid van de huid;
  • Incontinentie en/of vaak plassen;
  • Menstruatieklachten;
  • Misselijkheid en verlies van eetlust.

Denk je dat je last hebt van een vitamine B12 gebrek of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met me op via het contactformulier. Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt. Wil je een reactie achterlaten onderaan dit blog? Delen op social media wordt gewaardeerd. 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *