Ontdek of melk goed voor je is – Advies van voedingsdeskundige Gilbèrt Brouwer

In dit artikel spreek ik steeds over melk, daar waar ik koemelk bedoel. Ik wil graag antwoord geven op de vraag: ‘is melk goed voor je’? Zuivel wordt namelijk steeds vaker in verband gebracht met Is melk goed voor je?allerlei klachten. De meeste mensen zijn ervan overtuigd, dat melk past binnen een gezond voedingspatroon. Dit beeld wordt versterkt en in stand gehouden door de zuivelindustrie. Op televisie worden bijvoorbeeld regelmatig reclames uitgezonden, waarin de indruk wordt gewekt dat melk drinken erg gezond is.

Inhoudsopgave

Is melk goed voor je?

Om koemelk geschikt te maken voor menselijke consumptie, dient het gepasteuriseerd te worden. Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in bederfelijke producten vernietigt, door het product kort te verhitten. Het probleem dat hierbij ontstaat, is dat naast de schadelijke bacteriën  ook de ‘goede’ melkzuurbacteriën en ongeveer de helft van de vitamines en enzymen gedood worden. Deze melkzuurbacteriën zijn eigenlijk nodig voor een gezond darmflora, een betere stoelgang, de versterking van ons immuunsysteem en algemene stemming en welbevinden.

Melk bevat caseïne, een eiwit in melk. Dit eiwit laat een slijmlaag achter in onze maag en zorgt voor een overmatige slijmproductie. Caseïne is daarom moeilijk verteerbaar. Ons lichaam kan door deze slijmproductie ook minder goed andere vitamines en mineralen (vanuit onze voeding) opnemen, waardoor er sneller tekorten ontstaan. Alleen kalveren zijn in staat om de caseïne goed te verteren. Koemelk is eigenlijk bedoeld voor kalfjes. Wij zijn de enige zoogdieren in de natuur die melk drinken van een andere soort. Dat is onnatuurlijk en niet zo bedoeld.

Melk, calcium en ijzer

Het drinken van melk wordt vaak geassocieerd met het ontwikkelen van sterke botten. Gek genoeg komt in landen waar de zuivelconsumptie het grootst is, veel meer osteoporose (botontkalking) voor. Dit wordt veroorzaakt door de eiwitten en het hoge fosforgehalte in melk. De eiwitten in melk creëren een verhoogde zuurgraad in het bloed. Calcium zorgt ervoor dat de zuurgraad weer in evenwicht wordt gebracht. Hierdoor kan een calciumtekort ontstaan, met osteoporose (botontkalking) tot gevolg. Daarnaast zorgt fosfor in melk ervoor, dat de calcium slecht opneembaar is. De kans op botontkalking kan worden gereduceerd door:

  • Voldoende calcium met een goede calcium/fosfor verhouding (1:1) te gebruiken;
  • Voldoende vitamine D te nemen;
  • Voldoende lichaamsbeweging.

Calcium kun je het best halen uit plantaardige producten zoals: ‘peulvruchten, zaden, noten, pitten en groenten’.

Zuivelproducten bevatten nauwelijks ijzer. Bovendien zorgt melk ervoor dat het mineraal ijzer nauwelijks opneembaar is, waardoor er een ijzertekort ontstaat.

Intolerantie, melk en lactose

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd en bestaat uit galactose en glucose. Lactose komt vrijwel alleen in melkproducten voor. Lactose wordt afgebroken met het enzym lactase. Mensen die lactose-intolerant zijn, produceren het enzym lactase niet of nauwelijks meer. Dit is overigens heel normaal. Baby’s produceren meer dan voldoende lactase om moedermelk te verteren. Naarmate het kind ouder wordt neemt de lactaseproductie af, omdat het kind als het tanden krijgt vast voedsel gaat eten. De meeste kinderen boven de 5 jaar zijn niet meer in staat om lactose goed te verteren. Het merendeel van de wereldbevolking is dan ook lactose-intolerant. Bij de één leidt dit helemaal niet tot klachten, terwijl bij de ander bijvoorbeeld buik- en darmklachten ontstaan zoals gasvorming, kramp, obstipatie en een opgezette buik. Regelmatig krijg ik mensen in de spreekkamer die vragen: ‘is melk goed voor je’? Vaak hebben die cliënten ook darmklachten.

Ziektes ontstaan door melkconsumptie

Er zijn tal van onderzoeken geweest, waaruit blijkt dat het drinken van melk niet goed voor ons is en leidt tot tal van klachten zoals:

Acné, ADHD, allergieën, artritis, diabetes, bronchitis, calcium- en vitaminentekort, chronische bijholteontsteking, chronische verkoudheid, chronische vermoeidheid, constipatie, darmproblemen, depressie, eczeem, epilepsie, geen energie, groeipijnen, hartziekten, hoofdpijn / migraïne, hooikoorts, kanker, leukemie, lusteloosheid, moeheid, MS, opgezwollen keel-en neusamandelen, osteoporose, overgewicht, slapeloosheid, stress, hoge bloeddruk, verzwakt immuunsysteem, vermoeidheid, vervroegd menstrueren en de ziekte van Crohn.

Om vast te stellen of jij ook klachten hebt, die gerelateerd zijn aan het drinken van melk, kun je het best een periode van vier tot zes weken geen melk meer consumeren. Zo kun jij zelf ervaren of je verschil merkt. Je hebt in dit artikel een antwoord gekregen op de vraag: ‘is melk goed voor je’? Verder heb je kunnen lezen dat melk lang niet zo gezond en ‘onschuldig’ is, als dat door de zuivelindustrie en veel anderen wordt beweerd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *