Ontdek hoe je gewichtstoename door hormonen herstelt: 5 tips van hormooncoach Gilbèrt Brouwer

Gewichtstoename door hormonen wordt vaak over het hoofd gezien bij de aanpak van overgewicht. Dit komt omdat het gewoon niet bekend is. Via mijn opleiding tot Trainer Hormoonfactor en gewichtsconsulent ben ik hier achter gekomen. Daarom wil ik je gragewichtstoename door hormonenag meer vertellen over gewichtstoename door hormonen. Op het moment dat je hormonen uit balans raken, krijg je overgewicht. Zijn één of meerdere hormonen bij jou uit balans? Dan zie je dit terug op verschillende plaatsen in je lichaam. Elk hormoon staat voor een specifieke zone. Heb je bijvoorbeeld een disbalans in je hormoon cortisol, dan krijg je last van hardnekkig buikvet. Door je hormonen in balans te brengen, is het mogelijk om plaatselijke vetophopingen te laten verdwijnen

Hormonen bepalen:

 • het energieverbruik van je lichaam in rust (basaalmetabolisme);
 • of je vet opslaat of dat je spiermassa vergroot wordt;
 • of vet of spieren verbrand worden;
 • je honger- en verzadigingsgevoel (de hormonen leptine en ghreline zorgen hiervoor).

Als je hormonen in balans zijn, zorgt dit ervoor dat het energieverbruik in rust optimaal is. Daarnaast is je honger- en verzadigingsgevoel beter in balans. Ook kan je lichaam makkelijker een gezond vetpercentage waarborgen. Je hebt volop energie en kunt een afvaltraject makkelijker volhouden. Met een verkeerd afslankprogramma dat de invloed van hormonen buiten beschouwing laat, kan op korte, maar vooral op lange termijn:

 • honger ontstaan met als gevolg dat het afvallen niet meer vol te houden is;
 • het energieverbruik van je lichaam in rust minder worden, waardoor het afvallen bij jou steeds moeilijker zal gaan;
 • je lichaam meer vet gaan opslaan in plaats van spieren aan te maken;
 • je lichaam spieren gaan verbranden in plaats van vet.

Inhoudsopgave

Gewichtstoename door hormonen: calorieën tellen werkt averechts

Veel van de huidige diëten die worden aangeboden, zijn gebaseerd op caloriebeperking. Het principe is eenvoudig: eet je meer calorieën dan je nodig hebt, dan kom je aan in gewicht. Dit is echter veel te simpel geredeneerd, want de ene calorie is de andere niet. Het is veel belangrijker om te bekijken, wat je precies eet. Als je teveel rekening houdt met calorieën, krijg je vaak te weinig calorieën binnen, waardoor je basaalmetabolisme vertraagt en er honger ontstaat. Dit compensatiegedrag leidt op termijn tot een hogere calorie-inname, omdat het dieet gewoon niet vol te houden is. Bovendien sporten mensen die op de calorieën letten meestal te vaak en te lang. Hierdoor komt je lichaam in een stressmodus terecht, met als gevolg dat je spieren worden afgebroken en dat je vet gaat opslaan. Als je calorieën telt, krijg je meestal te weinig vet via de voeding binnen. Hierdoor kunnen je geslachtshormonen en bijnierhormonen niet meer goed worden aangemaakt en kan er een tekort ontstaan aan de in vet oplosbare vitamines: vitamine A, vitamine K, vitamine D en vitamine E. Nog belangrijker is dat bij een lage vetinname je bloedsuikerspiegel instabieler wordt. Dit kan energiedips uitlokken en een verhoogde behoefte aan suikerrijke producten. Kortom: van een caloriebeperkend dieet ga je je op termijn vaak alleen maar slechter voelen en kom je aan in gewicht.

Gewichtstoename door hormonen: een disbalans herkennen

Hormonen die uit balans raken, zijn te herkennen aan diverse psychische en lichamelijke symptomen en uiterlijke kenmerken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last krijgt van depressieve gevoelens, een gebrek aan concentratie of dat je vaker angst ervaart. Je kunt ook allerlei klachten ontwikkelen zoals migraine, cellulitis, een droge huid, meer vetopslag, donkere kringen onder je ogen en lipoedeem. Wil jij weten welke hormonen er bij jou uit balans zijn? Doe dan nu mijn hormoon disbalans test.

Hieronder geef ik in het kort weer welk negatief effect jouw hormonen kunnen hebben op je lichaamsvet, op specifieke plaatsen in je lichaam.

Hormoon uit balans Vetophoping op specifieke lichaamszone
Cortisol Buik
Schildklier Aankomen in gewicht: geen specifieke lichaamszone
Insuline Lovehandles
Oestrogeen Bovenbenen en billen: vooral bij vrouwen

Borst: vooral bij mannen

Testosteron Buik en borst: vooral bij mannen
Groeihormoon Buik

Gewichtstoename door hormonen die uit balans raken

Je hormonen raken uit balans door: verkeerde voeding, te weinig bewegen en te vaak en/of te lang trainen, teveel stress en verkeerde afvalmethodes. Vooral over voeding valt veel te zeggen. De hoeveelheid puur, onbewerkt voedsel in de supermarkt is ver in de minderheid bij industrieel bewerkt voedsel. De grootste problemen van industrieel bewerkt, geproduceerd en verpakt voedsel zijn dat de oorspronkelijke chemische structuur en de samenstelling van voedsel kan veranderen. Het voedsel verarmt in de zin van een afname aan essentiële voedingsstoffen en een toename aan calorieën. Industrieel bewerkt voedsel wekt verslaving in de hand. Er worden additieven aan toegevoegd die ons eigen metabolisme (stofwisseling) kunnen verstoren en belemmeren. Bovendien bevat dit voedsel een overmaat aan snelle suikers, gevaarlijke transvetzuren, kankerverwekkende stoffen, resten van pesticiden, geoxideerd cholesterol en hormoonverstorende stoffen (EDC’s). Dit houdt allemaal verband met de huidige epidemie van chronische ziekten.

Als je last hebt van gewichtstoename door hormonen, dan kun je dit gelukkig weer herstellen door je hormonen in balans te brengen. Ik geef je nu 5 tips waar je mee aan de slag kunt gaan.

Gewichtstoename door hormonen: 5 tips om je hormonale balans te herstellen

Ik geef je nu 5 tips waar je mee aan de slag kunt gaan.

Tip 1: kies voor biologische, onbewerkte voeding

De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat je bloedsuikerspiegel minder verstoort raakt, dat je sneller een verzadigd gevoel hebt en dat je je minder ongewenste stoffen binnenkrijgt. Maar biologische, onbewerkte voeding heeft nog meer voordelen zoals ik eerder ook noemde. Het bewerken van voedsel kan de voedingswaarde aantasten en zorgt er vaak voor dat er schadelijke stoffen ontstaan. Daarnaast gebruiken fabrikanten ‘bewerkingen’ ook vaak om de slechte kwaliteit van de ingrediënten te verhullen. Tot slot bevat bewerkte voedingsmiddelen vaak allerlei chemische stoffen die uit de verpakking afkomstig zijn. Kortom: industrieel geproduceerde voeding heeft hormoonverstorende effecten en raad ik daarom af.

Tip 2: beweeg voldoende

Voldoende beweging, minimaal 30 tot 60 minuten per dag, draagt ertoe bij de je gezond blijft en dat je hormonen netjes in balans zijn. Door regelmatig te bewegen verbetert je doorbloeding, krijg je meer spiermassa, blijft je botmassa sterker en wordt je ontstekingsgevoeligheid lager. Voor een goede menstruele cyclus is beweging ook erg belangrijk. Door te bewegen kun je ook stress ontladen die je gedurende de dag hebt opgebouwd. Allemaal voordelen die niet te onderschatten zijn.

Tip 3: volg geen dieet op basis van caloriebeperking

Zoals ik eerder al aangaf zorgt caloriebeperking voor allerlei nadelige effecten. Het houdt je overgewicht vaak in stand in plaats van dat je het oplost. Bovendien raken je hormonen ervan door de war, omdat ze steeds minder goed kunnen worden aangemaakt.

Tip 4: beperk stress

Het is tegenwoordig steeds lastiger om stressvrij door het leven te gaan. Je hebt een drukke baan, moet de kinderen naar school brengen, eten koken, je sociale netwerk onderhouden etc. Ga daarom flexibel om met stress. Het toepassen van body-mind technieken zoals yoga, Tai Chi, meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen jou hierbij helpen. Kijk wat het beste werkt voor jou. Voor de één is meditatie heilzaam, terwijl de ander liever wat vaker naar de sauna gaat.

Tip 5: train kort en intensief

In de sportschool zie ik regelmatig mensen uren op een loopband staan. Dit werkt contraproductief. Lang en zwaar sporten is slecht voor je hormonale balans. Je krijgt er stress van, ook al ben je hier niet altijd bewust van. Bovendien breek je er je spiermassa mee af. Train daarom kort en intensief en zorg voor voldoende herstelmomenten. Als je te vaak traint is dit namelijk ook schadelijk voor je hormonale balans.

Ben je benieuwd naar mijn (online) hormoonbalans programma, waarmee je je hormonen in balans brengen kunt?

Klik dan onderaan dit artikel op de button: ‘Bekijk het programma’.

Wil jij uitgebreider geïnformeerd worden over hoe je je hormonale balans kunt herstellen?

Lees dan het artikel ‘hormonale balans herstellen‘ van mij eens door. Daarin vind je nog veel meer achtergrondinformatie.

Wil je graag weten wat is als gewichtsconsulent voor jou kan betekenen?

Lees dan het artikel ‘gewichtsconsulent‘ van mij eens door.

Een ander artikel wat ik je wil aanraden staat hier:

10 tips om je stresshormoon cortisol te verlagen

Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vindt. Kun je mij dit laten weten door hieronder een bericht achter te laten? Je krijgt altijd een reactie van mij. Delen op social media wordt gewaardeerd. 

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer 

6 antwoorden
 1. Nancy VERBEECK
  Nancy VERBEECK zegt:

  Beste
  Na het lezen van uw artikel is me duidelijk geworden dat ik met een calorie arm dieet niet zal bereiken wat ik wil nl vermageren.
  Ik ben 52 jaar en ben sinds ik niet meer ongesteld word 12 kg bijgekomen. Ik gebruik teveel suiker
  drink teveel koffie eet nooit verse groenten en bijna geen fruit en heb een stressvolle job in een
  hotel die bovendien vermoeiend is. Ik moet dus zeker mijn gewoontes veranderen maar hoe begin ik hieraan ?

  Beantwoorden
  • Gilbèrt Brouwer
   Gilbèrt Brouwer zegt:

   Beste Nancy,

   Bedankt voor je reactie. Jouw klacht heeft zoals ik het lees diverse oorzaken. Dit maakt het ingewikkeld om zomaar even antwoord op te geven. Het beste is het om dit stap voor stap aan te pakken. Om tot een verlichting van klachten te komen, is het goed te werken aan:

   • Je voedingspatroon;
   • Je beweging;
   • Je hormoonbalans;
   • Je stressbeperking.

   Het beste kunnen we hier samen naar kijken. Ik kan je op al deze punten verder helpen. Het beste kun je dan even een afspraak met me maken.
   Ik hoop dat ik zo een antwoord heb kunnen geven op je vraag en hoor graag nog even van je.

   Beantwoorden
 2. Lisette
  Lisette zegt:

  Hallo Gilbert,
  ik wil je graag mijn verhaal voorleggen omdat ik echt het gevoel heb dat mijn hormonen de boosdoener zijn.
  Tot 5 jaar geleden kon ik alles eten wat los en vast zat, daarna helaas niet meer.
  Ongeveer 3 jaar geleden wilde ik echt wat gewicht kwijt, met hulp van 2x daags shakes viel ik 7,5 kg af en was echt slank. Met keurig afbouwen ben ik ruim 2 jaar zo slank gebleven, daarna sloop het er langzaam weer aan.
  Ik dacht toen, kom ik ga gewoon weer een paar maandjes shaken, geen probleem.
  Ik werd, terwijl ik precies deed wat ik toen deed, alleen maar zwaarder.
  Inmiddels ben ik weer net zo zwaar als 3 jaar geleden en ben ik vooral rond benen, billen en buik in flinke cm aangekomen!
  Heel frusterend als je zo je best doet!
  Ben zelfs nog bij een voedingsdeskundige geweest, vieze shakes en weer aankomen…
  Ik weeg nu 63 kg en kwam 3 jaar geleden van 56,5kg en was toen echt strak en dun.
  Ik sport best wel, zo’n 3x per week in de vorm van lopen en hometrainer.
  Hoor graag je reactie!
  Mvg
  Lisette, 22 jaar

  Beantwoorden
  • Gilbèrt Brouwer
   Gilbèrt Brouwer zegt:

   Hoi Lisette,

   Bedankt voor jouw bericht. De problemen die je schetst zijn het gevolg van hormonale disbalans(en). daarvoor kun je het beste even een afspraak maken met mij om dit goed aan te pakken. Met vriendelijke groet,
   Gilbert Brouwer

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *