burn-out herstel

Hoe je kunt werken aan burn-out herstel – de top 6 beste tips

Een burn-out ontstaat als je langdurig teveel stress hebt ervaren. Om tot een burn-out herstel te komen, is het verstandig je leven anders te gaan vormgeven dan je eerder deed. In dit artikel geef ikburn-out herstel je zes bruikbare tips die jou op weg kunnen helpen. Realiseer je dat het doorvoeren van veranderingen, tijd kost. Gun jezelf dit dan ook!

Inhoudsopgave

Tip 1: Burn-out herstel door te luisteren naar je lichaam

Een burn-out kan vaak alleen ontstaan, als jij de signalen die je lichaam jou geeft niet herkend of negeert. Leer daarom om meer bewust te worden van wat er zich van binnen bij jou afspeelt. De meditatieoefening die ik hieronder beschrijf, kan hierbij helpen. Doe deze oefening bij voorkeur in de ochtend.

Ga gemakkelijk zitten, ontspan jezelf en sluit je ogen. Start nu met het scannen van je lijf. Begin met je voeten. Voelen ze warm aan of koud? Kun je sensaties waarnemen in je voeten zoals tintelingen? Zijn je voeten ontspannen of voelen ze verkrampt aan? Neem hier even de tijd voor. Richt je aandacht vervolgens op je benen, eerst je ene been en daarna het andere been. Stel jezelf weer dezelfde vragen. Op deze manier loop je stap voor stap je lichaam langs. Sta aan het einde ook stil bij hoe je je op dit moment voelt. Ben je moe of voel je je gespannen? Of heb je juist energie? Heb je last van hoofdpijn? Ben je onrustig? Stel vast hoe het met je is en pas hier je dag planning op aan. Let er ook op dat als je wel energie hebt, dat je hier voorzichtig mee omgaat.

Tip 2: Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning

Als je tot een burn-out herstel wilt komen, is het belangrijk om gedurende de dag voldoende rustmomenten in te bouwen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een timer, die op van tevoren bepaalde momenten afgaat. Op dat moment leg je jouw werkzaamheden neer en kun je het volgende doen:

Tip 3: Stel niet te hoge eisen aan jezelf

Een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out is, dat mensen teveel van zichzelf moeten. Leer daarom om milder voor jezelf te zijn en stel realistische doelen. Beloon jezelf op het moment dat je iets hebt bereikt, neem het bewust in, ren niet gelijk naar het volgende project. Werk is er en zal er altijd blijven. Bovendien hoef je niet alles perfect te doen, het kan ook best met een beetje minder.

Tip 4: Eet gezond

Om te zorgen voor burn-out herstel is het belangrijk om pure, onbewerkte voeding te eten. Hierin bevinden zich de meeste vitamines en mineralen die je lichaam hard nodig heeft voor het herstel. Bovendien is deze voeding vrij van allerlei toevoegingen die schadelijk zijn voor je lichaam. Met pure, onbewerkte voeding bedoel ik o.a. biologisch vlees, vis, noten, peulvruchten, biologische groenten en fruit, granen, zuivel en eieren. Verder is het belangrijk om voldoende Keltisch zeezout of Himalayazout te gebruiken en verder verzadigd vet en olijfolie.

Tip 5: Leer prioriteiten stellen

Prioriteiten zijn zaken die op korte termijn afgehandeld moeten worden. Bij het stellen van prioriteiten zijn in de praktijk drie invalshoeken van belang. Kijk naar:

  • Belangrijkheid (hoe belangrijk is deze situatie en wie heeft bepaald dat deze situatie belangrijk is?)
  • Urgentie (hoe snel moet ik tot maatregelen overgaan en wat is het tijdsschema?)
  • Consequenties (wat voor consequenties heeft het als ik iets even laat liggen?)

Tip 6: Duidelijke grenzen aangeven, assertief worden

Geef je grenzen aan als je in de knel komt. Dit geldt op je werk maar ook in je privéleven. Heb je hier moeite mee? Dan kun je bijvoorbeeld een assertiviteitstraining gaan volgen, bijvoorbeeld deze.

Ben jij bezig met je burn-out herstel? Dan ben ik benieuwd of deze tips je gaan helpen. Kun je mij dit laten weten, door een reactie te plaatsen onderaan dit blog? Ik hoor graag wat er goed gaat en natuurlijk ook wat er minder goed gaat en waar je tegenaan loopt. Indien je hulp nodig hebt bij je herstel kun je ook contact met me opnemen.

Gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer gecertificeerd orthomoleculair therapeut en Trainer Hormoonfactor

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *