Wat is transvet precies? Bekijk de video waarin de gevaren van transvet worden uitgelegd

Nog lang niet iedereen is zich bewust van het risico dat het gebruik van transvet met zich meebrengt. Transvetten zijn in Nederland nog steeds niet verboden, terwijl dit in verschillende anderewat is transvet landen al wel het geval is. De fabrikant is in Nederland alleen verplicht om de hoeveelheid transvet op het etiket van margarine en bak- en braadproducten aan te geven. Op andere producten staat alleen vermeld dat het product transvet bevat, maar niets over de hoeveelheid. Maar wat is transvet? Meer hierover onderaan het artikel!

Inhoudsopgave

Wat zijn onverzadigde vetten?

Onverzadigde vetzuren treffen we vooral aan in plantaardige producten. Onverzadigde vetten zijn erg gezond, zolang ze maar niet verhit worden. Op het moment dat onverzadigde vetzuren verhit worden, oxideren ze en dat is giftig. Zo ontstaan vrije radicalen met een versneld verouderingsproces tot gevolg. Er zijn 2 soorten onverzadigde vetten namelijk: ‘enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten’.

Enkelvoudig onverzadigde vetten worden omega-9 vetzuren genoemd en hebben één dubbele binding. Meervoudig onverzadigde vetten zijn omega-3 of omega-6 vetzuren en hebben meerdere dubbele bindingen. Hoe meer dubbele bindingen, hoe instabieler het vet wordt. Vetten zijn ketens van koolstofatomen. Er is sprake van een dubbele binding als de (scheikundige) binding tussen koolstofatomen niet compleet is. Op die plek in de keten waar de dubbele binding zich bevindt, kan zuurstof binnendringen met zoals gezegd oxidatie tot gevolg. Omega-9 vetzuren treft u aan in noten, avocado en olijfolie. Omega-3 vetzuren zitten vooral in ‘vette’ vis, zoals makreel, haring, zalm, tonijn, sardines en ansjovis. Omega-6 vetzuren bevinden zich in plantaardige oliën zoals raapzaadolie, zonnebloemolie en pinda-olie.

Wat zijn verzadigde vetten?

Dan zijn er ook nog verzadigde vetten, die we vooral aantreffen in dierlijke producten. Verzadigde vetten komen o.a. voor in vlees en boter, maar ook in chocolade en kokos. Verzadigde vetten zijn erg stabiel omdat ze geen dubbele binding hebben, zoals de onverzadigde vetten. Over het algemeen leidt een te hoge inname van verzadigd vet tot een stijging van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol). Echter de eskimo’s (inuït) eten alleen maar dierlijke vetten en eiwitten en dit leidt dus niet tot hart- en vaatziekten en overgewicht. De verzadigde vetten die goed passen binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon zijn kokosolie en rode palmpitolie. Deze producten zijn bij uitstek geschikt om in te bakken, omdat het vet niet oxideert. Daarnaast zet kokosolie zich niet om in lichaamsvet.  Kokosolie is dus ook goed om te gebruiken voor mensen die willen afvallen. Overigens zijn niet alle soorten kokosolie even goed voor u, laat u van tevoren goed adviseren.

Wat is transvet?

Vrijwel alle transvetten die voorkomen in onze voeding, ontstaan door bewerking in de industrie. Transvetten treffen we vooral aan in fastfood en krokant gemaakte producten zoals, crackers, beschuit, chips en gevulde koeken. Daarnaast bevatten sommige soorten pindakaas, chocoladepasta en boter ook transvetten. Transvetzuren zijn geharde of gedeeltelijk geharde vetten.  De moleculaire structuur wijkt af en is als volgt: ‘de waterstof- en koolstofatomen liggen gekruist’. Transvetten worden tot de onverzadigde vetten gerekend en zijn erg ongezond. Ons lichaam herkent de transvetzuren dan ook niet. Dit heeft tot gevolg dat deze vetten zich hechten aan de binnenwand van de bloedvaten en daar moeilijk van te verwijderen zijn. Dit leidt tot verschillende problemen zoals: ‘hart- en vaatziekten, ontstekingen, ADHD, depressiviteit, allergieën en groeistoornissen bij kinderen’. Het is aan te raden om transvetten te vermijden. Lees daarom, voordat je een product koopt, het etiket en bekijk of het transvet bevat.

Hieronder een filmpje met nog wat meer antwoorden geeft op de vraag ‘wat is transvet’?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *