De relatie tussen vis en gezondheid ontrafelt – Tips van voedingskundige Gilbèrt

Inhoudsopgave

Over vis en gezondheid valt veel te zeggen. Nog steeds wegen de nadelen van vis eten niet op tegen de voordelen ervan. Dit komt omdat vis een uitstekende voedingswaarde heeft. Vis bevat de Is vis gezond?volgende voedingsstoffen:
  • Eiwit (vis bevat gemiddeld 18% eiwit, ze leveren allemaal belangrijke hoeveelheden essentiële aminozuren);
  • Vet (vis bevat zowel verzadigde als onverzadigde vetten, maar voornamelijk onverzadigde vetten);
  • Cholesterol (het cholesterolgehalte van vis is vergelijkbaar met dat van vlees. sommige vissoorten bevatten meer cholesterol zoals rivierpaling, ansjovis en garnalen);
  • Koolhydraten (vis bevat weinig tot geen koolhydraten);
  • Mineralen (de belangrijkste zijn: jodium, selenium, kalium, zink, magnesium en fosfor);
  • Vitamines (vitamine A, verschillende B-vitamines zoals B6 en B12 en D). De vette vissoorten leveren de vitamines A en D.

Groenten voor bij vis

Vis eten is gezond, maar pas op met de groenten die je erbij eet. Je kunt vis beter niet combineren met nitraatrijke groenten, maar juist met nitraatarme groenten. Nitraat in groenten kan in het lichaam samen met de eiwitten uit vis nitrosamines vormen. Dit verhoogt de kans op bepaalde soorten kanker. Nitraatrijke groenten zijn: alle bladgroenten en slasoorten, maar ook bleekselderij, radijs, rettich, paksoi, rode biet, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel. Nitraatarme groenten zijn: asperges, aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.

Visolie

Visolie bestaat uit de essentiële vetzuren EPA en DHA. Essentiële vetzuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Je dient ze binnen te krijgen via jouw voeding. Visvetzuren worden ook wel omega-3 vetzuren genoemd. Omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten. Met name de vette vissoorten bevatten veel EPA en DHA. De Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO-tabel) maakt een onderscheid tussen magere, matig vette en vette vis:

  • Magere vis bevat tussen een half en 3% vet (kabeljauw, schelvis, wijting en koolvis);
  • Matig vette vis bevat tussen 3% en 16% vet (baars, tong, tonijn, zeewolf en zeeduivel);
  • Vette vis bevat meer dan 16% vet (makreel, haring, zalm, paling, heilbot en sardines).

Wil je je gezondheid verbeteren? Dan is mijn advies om twee tot drie keer per week vette vis te eten om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Eet één keer per week witvis ter ondersteuning van een goede schildklierwerking. Je kunt ook nog denken aan plantaardige omega-3 afkomstig uit algen zoals dit.

Vis en gezondheid

Er bestaat een duidelijk verband tussen vis en gezondheid want:

  • Visvetzuren verlagen het triglyceridegehalte in het bloed en voorkomen zo dat bloedplaatjes samenklonteren;
  • Visvetzuren houden de vaatwanden soepel en flexibel en gaan ontstekingsreacties tegen in de slagaders;
  • Visvetzuren helpen dus het risico op hart- en vaatziekten te verminderen;
  • Visvetzuren remmen de ontstekingsfactoren af die de ziekte van Alzheimer veroorzaken;
  • Visvetzuren helpen het risico op vasculaire dementie (dementie door verstopte aderen) te verminderen;
  • Visvetzuren helpen het risico op diabetes te verminderen, omdat visolie het lichaam gevoeliger kan maken voor insuline;
  • Visvetzuren helpen het risico op depressies te verminderen;
  • Het eten van voldoende vis tijdens de zwangerschap, voorkomt postnatale depressies. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje “zwangerschap en vis”;
  • Er zijn aanwijzingen dat ADHD, dyslexie en autisme het gevolg zijn van een tekort aan visvetzuur of van een verkeerde verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren.

Zwangerschap en vis

Na vetweefsel heeft het zenuwstelsel van alle weefsels in het lichaam het hoogste vetpercentage. Het drooggewicht van de hersenen bestaat voor 50-60% uit vetten, waarvan 35% meervoudig onverzadigd is (vooral DHA en arachidonzuur). Zoals reeds genoemd, bestaan meervoudig onverzadigde vetzuren uit omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren. Vooral de vette vissoorten bevatten veel omega-3 vetzuren. Als je gedurende de zwangerschap tot en met de periode van het geven van borstvoeding voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt, is de kans dat je als moeder een postnatale depressie krijgt veel kleiner. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren goed voor je kind voor de goede ontwikkeling van het zenuwstelsel, het communicatie- en gezichtsvermogen, het ruggenmerg en de hersenontwikkeling (hersenfunctie).

Zoals je hebt kunnen bestaat er een duidelijk verband tussen vis en gezondheid. Ik ben benieuwd of je wat aan dit blog hebt gehad. Laat als je het leuk vindt even een berichtje achter op dit blog. Delen op social media wordt gewaardeerd.

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *