Ontdek het metabool syndroom dieet: het beste dieet om weer klachtenvrij te worden

Metabool syndroom dieetHet metabool syndroom staat aan de basis van verschillende welvaartsziekten zoals we die in de huidige tijd kennen. Daarom is het belangrijk om het metabool syndroom al in een vroeg stadium vast te stellen. Zodat er op tijd wat aan kan worden gedaan, onder andere met behulp van het metabool syndroom dieet. Wanneer ben je bezig om het metabool syndroom te ontwikkelen? De richtlijn hiervoor is eenvoudig en als volgt:

  • Bij vrouwen: middelomtrek meer dan 88 centimeter
  • Bij mannen: middelomtrek meer dan 102 centimeter

Inhoudsopgave

Metabool syndroom diagnose

De diagnose kan met zekerheid worden gesteld, wanneer daarbij ook sprake is van twee of meer van de volgende symptomen: ‘overgewicht, insulineresistentie, hoge bloeddruk, verstoorde cholesterolwaarden en verhoogde triglyceriden’. Wil jij weten of jij ook overgewicht hebt? Doe dan nu mijn overgewicht test. Insulineresistentie kan worden herkent aan de volgende symptomen:

  • Gewichtstoename bij het eten van koolhydraten
  • Vermoeidheid en energiedips na maaltijden met koolhydraten (bloedsuikerdips)
  • Dikker worden op je lovehandles
  • Overgewicht
  • Gewrichtsklachten
  • Ontstekingen
  • Neerslachtigheid
  • Sterke drang naar zoet

Heb je last van drie of meer symptomen dan is de kans groot dat jij insulineresistentie hebt. De laatste drie symptomen van het metabool syndroom kun je via jouw huisarts vaststellen.

Metabool syndroom dieet

Uitgangspunt is dat het voedsel biologisch is (EKO en Demeter) en liefst duurzaam, dus bij voorkeur uit de buurt komt. Ik kies altijd voor zoveel mogelijk puur, onbewerkt voedsel. In BIO gewassen zitten o.a. gemiddeld 20 tot 40% meer antioxidanten dan in conventioneel geteelde gewassen en 4 tot 30 maal meer salvestrolen (een beschermende stof tegen kanker). Wil je meer weten over de relatie tussen salvestrolen en kanker en wat salvestrolen precies zijn? Stuur dan even een mail naar: info@fitengezondleven.nl

De producten uit de voedingsmiddelenindustrie zoals kant-en-klaar voedsel, pakjesvoedsel, snoepwaren, zoutjes en frisdranken komen in het metabool syndroom dieet niet voor. Vegetariërs en veganisten kunnen het metabool syndroom dieet naar behoefte aanpassen. Overigens doen de meeste vegetariërs en zeker veganisten er goed aan extra vitamine B12 (zit in eidooier en zuivel) als supplement te nemen.

Metabool syndroom dieet: eten

Het vaste voedsel van het metabool dieet bestaat uit een aantal groepen:

Dagelijks meerdere porties van: groenten, kiemen (zoals alfalfa, waterkers, broccoli, taugé)

Dagelijks 2 stuks fruit: aalbes, aardbei, blauwe bes, citroen, framboos, grapefruit, papaya, sinaasappel, bosvruchten, zure appels, kiwi en kokosnoot

Af en toe: overig fruit en maximaal 2 stuks per dag

Dagelijks: noten, zaden, pitten

Regelmatig: avocado en olijven

Dagelijks: plantaardige oliën om in te bakken, zoals olijfolie extra vierge (matig vuur), kokosolie extra vierge en rode palmolie extra vierge (wissel af tussen de verschillende oliën)

Dagelijks: plantaardige oliën om koud te gebruiken, zoals lijnzaadolie extra vierge, olijfolie extra vierge, hennepzaadolie extra vierge, koolzaadolie, perilla-olie, walnootolie, tarwekiemolie (wissel af tussen de verschillende oliën)

Af en toe: plantaardige oliën rijk aan omega-6 om koud te gebruiken, zoals zonnebloemolie, maïsolie, saffloerolie, sesamolie, druivenpitolie

Af en toe: dierlijke vetten om in te bakken (ongezouten roomboter en ghee)

Broodsmeersel: af en toe roomboter, olijfolie extra vierge (verrassend anders op speciale mediterrane broodsoorten), af en toe kokosolie extra vierge

Tijdens de week afwisselen binnen de groep plantaardige eiwitten: zelfgemaakte vleesvervangers, sojaproducten, andere peulvruchten en paddenstoelen (bvb. shiitake)

Ongeveer 1 tot 2 x per week en met afwisseling binnen de groep dierlijke eiwitten: wei-eiwitpoeder, wild, gevogelte, eieren en zeer beperkt vlees: lam, geit, schaap en rund

Ongeveer 2 tot 3 x per week vette vis: 2 grote porties of 3 kleinere porties van afwisselend haring, sardines, ansjovis, makreel, zalm

Dagelijks, met mate, en met veel afwisseling binnen de groep granen: spelt, kamut, rijst, haver, gierst, gerst, rogge, boekweit, teff, amaranth, quinoa

Dagelijks, met mate bij voorkeur zure zuivelproducten, of enkele malen per week en met veel afwisseling binnen de soorten: kefir, yoghurt, kwark, geitenyoghurt en geitenkwark, karnemelk en kokosyoghurt (is geen zuivelproduct)

Met mate een zuivelproduct zoals kaas: kies bij voorkeur voor rauwmelkse kaas van koe, geit, schaap, buffel

Af en toe, vooral in de winter: geweekt gedroogd fruit, zuidvruchten zoals rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen en dadels

Zeer matig: natuurlijke ongeraffineerde suikers (honing, groene stevia, palmsuiker, kokosbloesemsuiker

Af en toe bij lekkere trek: kokosblokjes, chocolade (>70%), zelfgemaakte cake, koek of taart

Je ziet dat de groep dierlijke eiwitten, granen en zuivel met mate aangegeven staan. Dit komt omdat we, over het algemeen, overmatig van deze groepen zijn gaan eten.

Voeg matig natuurlijk zout toe zoals Himalyazout en Keltisch zeezout. Maak volop gebruik van kruiden zoals basilicum, tijm, peterselie, dille, bieslook, rozemarijn, koriander, kerrie, curcuma, kardemom, knoflook en ui om de gerechten op smaak te brengen.

Eet eenvoudig en smaakvol, veel verschillende soorten voedsel in één maaltijd zorgen voor verwarring in de vertering. Per één tot twee dagen een andere groente, een ander zetmeelproduct en een andere eiwitbron. Dit maakt dat je niet steeds hetzelfde soort voedsel binnenkrijgt en dus ook minder snel overgevoelig zult worden voor dit eten. De zwaarste maaltijd verteert het beste midden op de dag, als het verteringsvuur het sterkst is.

Maak het eten met liefde en zorg klaar, eet op een rustige plaats (niet bij de tv) en neem er de tijd voor. Let op het eerste gevoel van verzadiging, wat aangeeft dat je genoeg gegeten hebt, stop dan. Kauw goed, geniet van het eten en neem ook na het eten de tijd om het goed te laten bekomen. Als je beslist een toetje wilt, gebruik het dan niet direct na de maaltijd, maar wacht een uurtje, zodat de vertering van de hoofdmaaltijd niet verstoord wordt.

Metabool syndroom dieet: drinken

Het vloeibare voedsel van het metabool syndroom dieet bestaat uit een aantal groepen:

Zuiver water en (kruiden- of groene) thee van zuiver water: ongeveer 2 liter per dag, waarvan minstens de helft water

Vers geperst groentesap: een glas per dag

Vers geperst vruchtensap: af en toe, neem een klein glas (liever de hele vrucht)

Koffie, zwarte thee: maximaal 1 tot 3 kopjes totaal per dag

Kokoswater: af en toe

Plantaardige melk: ongezoete haverdrink van Provamel of Oatly af en toe, ongezoete amandelmelk van Provamel af en toe, hennepmelk af en toe

Alcohol: zeer matig en niet dagelijks, bij voorkeur (rode) wijn

Richtlijn vloeibaar voedsel totaal per dag: 0,3 liter per kilo lichaamsgewicht

Metabool syndroom: beste behandelmethode

De beste behandelmethode voor het metabool syndroom is gewichtsreductie. Het metabool syndroom dieet is geschikt om je overtollige kilo’s kwijt te raken. Zorg ervoor dat je voldoende blijft eten en niet gaat lijnen. Diëten blijken in de praktijk een averechts effect te hebben. Meer dan 90% van de mensen worden er alleen maar dikker van. Beweeg daarnaast voldoende, beperk stress zoveel mogelijk, breng je hormonen in balans en werk aan je ondermijnende gedragspatronen die het afvallen in de weg staan.

Heb je extra hulp nodig om je overtollige kilo’s kwijt te raken?

Bekijk dan eens wat ik als gewichtsconsulent voor jou kan betekenen of doe mee aan mijn ‘Gewichtsbalans programma Gold‘. Een ander goed artikel wat ik heb geschreven en jou inspireren kan is: ‘ontdek hoe je visceraal vet laat verdwijnen‘.

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Kun je er wat over vertellen door een bericht achter te laten onderaan dit blog. Je krijgt altijd een reactie terug. 

Gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer gecertificeerd gewichtsconsulent en orthomoleculair therapeut

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *