Hoe kun je een goed zuur-base evenwicht creëren? GRATIS tips

 

Een zuur is een chemische verbinding en bevat altijd een positief geladen en afsplitsbaar waterstofion. Basen zijn het tegenovergestelde van zuren en bevatten dus een negatief geladen deeltje. Dat Zuur-base evenwichtdeeltje bestaat uit een zuurstof- en waterstofatoom. Dat klinkt nogal scheikundig allemaal en dat is het ook! Om de zuurgraad in ons lichaam vast te stellen, wordt gebruik gemaakt van de pH-waarde. De pH-waarde staat voor potentia Hydrogenii en zegt iets over de mate van concentratie van waterstofionen. De pH-waardes lopen uiteen van 1 tot en met 14. Een pH-waarde van 1 is zeer zuur, een pH-waarde van 7 is neutraal en een pH-waarde van 14 is zeer basisch. De zuur-base huishouding is dus in balans bij een pH-waarde van 7. Dit heet ook wel zuur-base evenwicht. De foto in dit artikel illustreert de zuur-base tabel, met de verschillende pH-waardes. De zuur-base tabel is ook erg handig wanneer je met een behulp van een pH-teststrip wilt aflezen, hoe hoog jouw pH-waarde is. Deze pH-teststrips zijn bij de drogist verkrijgbaar.

Inhoudsopgave

Symptomen van verzuring

Als de pH-waarde in het lichaam gedurende langere tijd te laag is (verzuurd), ontstaat er een chronische verzuring. Dit kan leiden tot verschillende ziektesymptomen. Verzuring van het lichaam, oftewel een verstoorde zuur-base evenwicht, kan leiden tot: ‘migraine, osteoporose, gal- en nierstenen, reuma, diabetes mellitus, kanker, pijnsyndromen, een hartinfarct, aderverkalking, maag- en darmzweren, aantasting van het bindweefsel, allergieën en jicht’. Indien er sprake is van chronische verzuring, spelen de volgende klachten vaak een rol:

  • Constant last van koude handen en voeten;
  • Chronische jeuk aan de huid en/of bultjes op de huid;
  • Slechte kwaliteit van het haar (breekbaar, dof, haaruitval);
  • Voortdurend last van verkoudheid en/of griep (verzwakt immunsysteem);
  • Last van gaatjes in het gebit en vaak bloedend tandvlees;
  • Slechte spijsvertering (winderigheid, geprikkelde darmen);
  • Prikkelbaarheid, vermoeidheid en lusteloosheid.

Ontzuren: herstel het zuur-base evenwicht

Om in het lichaam een juiste balans te krijgen tussen zuren en basen, spelen twee zaken een belangrijke rol. Dit zijn: ‘voeding en leefwijze’. Allereerst zal ik wat over voeding vertellen. Om verzuring in het lichaam tegen te gaan, dient de samenstelling van de voeding gevarieerd te zijn. Het voedingspatroon dient naast verzurende voedingsmiddelen, ook basische voedingsmiddelen te bevatten. Het gaat namelijk om de balans. Basische voeding bestaat vooral uit plantaardig voedsel, dat vers wordt bereid.

Naast een verantwoord voedingspatroon, is het ook belangrijk om de psyche in balans te brengen. Stress heeft namelijk een sterk verzurende invloed op het lichaam. Het is daarom essentieel om voldoende rust- en ontspanningsmomenten te nemen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld yoga of meditatie, maar ook door voldoende te bewegen. Door een paar keer per week te fietsen, hard te lopen of een flink stuk te wandelen doe je jezelf een groot plezier!

Je lichaam ontzuren met hulp

Ik heb recent een cursus gevolgd waarmee ik andere mensen mag helpen om hun het zuur-base evenwicht herstellen. Hiermee kan ik je voorzien van de nieuwste kennis op dit gebied. Ik maak gebruik van specifieke voeding en recentelijk is er een supplement op de markt gebracht dat verzuring tegengaat. Dit middel zet ik in voor extra ondersteuning. Als je jezelf herkent in bovenstaande symptomen en je wilt hier wat aan doen, dan kun je het beste even een afspraak maken via het contactformulier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *