Waarom je beter niet kunt afvallen met afvalshakes of maaltijdvervangers

AfvalshakesEr zijn behoorlijk wat sites die veel beloven, wanneer het gaat om afvallen met afvalshakes of maaltijdvervangers. Je kunt veel gewicht kwijtraken in enkele weken en er wordt beweerd dat het niet schadelijk is. Lees hieronder wat je kunt verwachten van afvallen met shakes of maaltijdvervangers.

Inhoudsopgave

Hoe werkt afvallen met afvalshakes?

Shakes worden meestal gebruikt ter vervanging van een maaltijd. In plaats van tussendoortjes, diner, lunch en ontbijt neem je een afvalshake of reep. Het aantal maaltijden dat wordt vervangen varieert. Dit is namelijk afhankelijk van het programma dat je volgt.

De hoeveelheid energie of kcal in een shake is meestal veel minder dan een gewone maaltijd bevat. Hierdoor vermindert de totale kcal-inname over de dag en verlies je gewicht. Shakes bevatten dus doorgaans veel minder energie dan een gewone maaltijd. De mate van succes is vooral afhankelijk van het aantal maaltijden dat je dagelijks vervangt door shakes en repen en wat jij daarnaast nog eet. Natuurlijk hangt de mate van succes ook nog af van de hoeveelheid lichaamsbeweging.

Eiwitrijke afvalshakes

Gewichtsconsulenten raden vaak aan om meer eiwitten te eten, omdat het moeilijker te verteren is en langer een verzadigd gevoel geeft. Hier zijn de eiwitrijke shakes (proteïne shakes) op gebaseerd.

Daarom wordt er door de bedenkers van dit product ook beweerd dat je geen hongergevoel ervaart. Dit is echter niet altijd het geval.

Een ander argument is dat eiwitrijke shakes helpen om de spieren op te bouwen en dat er geen spiermassa verdwijnt tijdens het afvallen. Spieren bestaan namelijk voor 75% uit eiwitten. Je kunt echter alleen spiermassa opbouwen als de spieren ook echt getraind worden, bijvoorbeeld via krachttraining.

De voor- en nadelen van afvalshakes

De voordelen van shakes of maaltijdvervangers zijn:

 • Je verliest snel gewicht, omdat shakes weinig kcal bevatten;
 • Maaltijdvervangers zijn snel en gemakkelijk te bereiden;
 • De meeste mensen vinden maaltijdvervangers lekker smaken;
 • De kans dat je teveel eet van een shake is klein, omdat het in afgepaste porties wordt aangeboden.

De nadelen van afvalshakes zijn:

 • Op het moment dat je stopt met het gebruik van shakes en weer gewoon gaat eten, komen de kilo’s er weer aan. Afvalshakes zorgen dus niet voor een blijvend resultaat;
 • Een shake kan nooit een volwaardige voeding vervangen en sterker nog, de kans is zeer groot dat je bepaalde essentiële voedingsstoffen mist;
 • Afvalshakes zijn behoorlijk prijzig en er is weinig variatie in smaak (zoet).

Advies over afvalshakes

Afvalshakes kunnen een voedingspatroon gebaseerd op vers, gezond en gevarieerd voedsel nooit effectief vervangen. Daar komt bij dat ze geen blijvend resultaat opleveren. Een ander belangrijk aspect is dat bepaalde vitamines en mineralen, die aan het product (maaltijdvervangers) zijn toegevoegd, niet goed opnemen, waardoor er tekorten ontstaan. Zo kun je bij veelvuldig gebruik, chronische gezondheidsklachten ontwikkelen. Ik raad het daarom af om afvalshakes te gebruiken. Als je wilt weten hoe je wel op een goede, verantwoorde en gezonde manier kunt afvallen, klik dan HIER en lees de informatie op mijn website.

Het volgende artikel kan ik je ook aanbevelen: ‘kun je van kaneel afvallen?

1 antwoord
 1. agario download ios
  agario download ios zegt:

  Heya outstanding blog! Does running a blog such as this take a lot of work?
  I have virtually no expertise in computer programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyway,
  if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
  I know this is off topic but I simply needed to ask.
  Many thanks!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *