5 tips voor vrouwen die willen afvallen op hun buik – Gewichtsconsulent helpt je van buikvet af

Vrouwen die willen afvallen op hun buik ondervinden vaak dat dit niet vanzelf gaat. Het afvallen lukt meestal nog wel, al dan niet met hulp, maar plaatselijke vetophopingen blijven bestaan.vrouwen die willen afvallen op hun buik Afvallen kan dan een zeer frustrerende bezigheid worden, waarbij je van alles probeert, zoals:

  • Minder (vet) eten;
  • Meer bewegen en langer trainen;
  • Allerlei verschillende diëten die gebaseerd zijn op het beperken van de calorie-inname;
  • Buikoefeningen;
  • Etc.

Het vervelende is dat deze opties meestal niet het beoogde resultaat geven. Wat er vaak wel gebeurt is dat je afvalt in je gezicht, of bijvoorbeeld je benen, maar niet op je buik. Dit komt omdat vrouwen die willen afvallen op hun buik, meestal geen rekening houden met hun hormonale balans. Plaatselijke vetophopingen blijven namelijk vaak alleen bestaan, als er sprake is van een hormonale disbalans. De vraag is nu: ‘over welke hormonale disbalans heb ik het?’ Het antwoord is: ‘een disbalans in het stresshormoon cortisol’. Oftewel, je maakt teveel cortisol aan. Natuurlijk is het niet altijd zo dat vrouwen die buikvet hebben, een te hoog cortisol hebben. Maar wel vaak! Heb jij ook last van hardnekkig buikvet en heb je al van alles geprobeerd om ervan af te komen? Dan raad ik je aan om verder te lezen. Bekijk nu mijn 5 tips die ervoor kunnen zorgen dat je je buikvet gaat verliezen.

Inhoudsopgave

Tip 1 voor vrouwen die willen afvallen op hun buik: bekijk de video

Hieronder heb ik een video voor jou geselecteerd, die je laat zien hoe je je cortisol, op een natuurlijke manier, kunt verlagen.

Tip 2 voor vrouwen die willen afvallen op hun buik: train kort en intensief

Bij een training is het uitgangspunt om je hormoonhuishouding positief te beïnvloeden. Hierin speelt het stresshormoon cortisol een belangrijke rol. Als je te lang traint, de training te uitputtend is, of wanneer je te weinig rustpauzes neemt, zal dit een negatieve invloed hebben op je hormoonhuishouding. Te vaak en te lang trainen heeft een negatieve invloed op je cortisolspiegel, vetopslag, energieniveau,  testosteronspiegel, groeihormoonspiegel, motivatie, insulinegevoeligheid en vooruitgang  in je training. Train daarom kort en intensief. Om de cortisol-output na je training te beperken, kun je het beste even wat eten. Verder is het belangrijk om je vochttekort aan te vullen. Tot slot is het zo dat als je onvoldoende hersteltijd neemt tussen twee trainingen, dit ook een negatief effect heeft op het hormoon cortisol. Mijn advies aan jou is, naast het advies om kort en intensief te trainen, minimaal 1 dag rust te nemen voordat je weer aan een training begint.

Tip 3 voor vrouwen die willen afvallen op hun buik: zorg voor voldoende ontspanning

Veel mensen vinden het lastig om voldoende te slapen en voor genoeg ontspanning te zorgen. Ze hebben een drukke baan, moeten de kinderen opvoeden, sporten, sociale contacten onderhouden etc. Te weinig slaap en ontspanning zorgt ervoor dat er teveel cortisol wordt aangemaakt door je lichaam. In het filmpje dat je hebt gezien, wordt hier ook over gesproken. Om er toch voor te zorgen dat je aan voldoende ontspanning komt, adviseer ik jou om een goede dagindeling te maken. Daarin wil ik nog onderscheid maken tussen werken in loondienst enerzijds en werken als zelfstandige, of wanneer je een vrije dag of weekend hebt anderzijds. Als je in loondienst werkt, wil ik je adviseren om in ieder geval je pauzes te respecteren. Leg even alles naast je neer, leg je telefoon weg of zet hem uit en ga een lekkere wandeling maken. Natuurlijk kun je deze tijd ook gebruiken om rustig en met aandacht te eten. Kauw je eten goed, dit komt je spijsvertering ten goede. Werk je als zelfstandige of helemaal niet of ben je lekker vrij, maak dan een dagindeling. Ren niet gelijk naar je eerste klus als je opstaat, maar neem even rustig te tijd om te checken hoe het met je is en waar je energie voor deze dag naar uitgaat. Maak dan een plan voor de dag. Zorg ervoor dat je 2 tot 3 rustmomenten neemt gedurende de dag. Je zult misschien denken, daar heb ik helemaal geen tijd voor. Maar mijn ervaring is dat door meer rust te nemen, je je veel meer ontspannen voelt en je met een grotere efficiëntie je werkzaamheden kunt afronden. Dit zorgt ervoor dat je meestal net zoveel doet als anders, met het verschil dat je je meer ontspannen voelt. Wat doe je tijdens deze rustmomenten? Hierin zijn verschillende opties mogelijk zoals een dagje naar de sauna, een warm bad nemen, een goed boek lezen, yoga en meditatie, wandelen en fietsen.

Tip 4 voor vrouwen die willen afvallen op hun buik: zorg voor voldoende nachtrust

Voor veel mensen is het ook een uitdaging om aan voldoende slaap te komen. Dit komt meestal door slaapproblemen. Wat kan je hierin helpen? Mijn advies voor vrouwen die willen afvallen op hun buik, is om voordat je gaat slapen eerst de dag goed af te bouwen. Begin hier ongeveer twee uur van tevoren mee. Staak alle inspannende activiteiten. Vermijd kunstlicht van je telefoon of televisie, omdat dit de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan verstoren. Zorg er verder voor dat je overdag voldoende (zon)licht ziet. Als je gaat slapen, doe dit dan in een goed geventileerde kamer, die echt donker is en waaruit je alle elektrische apparaten hebt verwijderd. Ter ondersteuning van een goede nachtrust, kun je voor het slapen gaan een magnesium supplement nemen. Een goed opneembare magnesiumsoort is magnesium bisglycinaat. Blijven je slaapproblemen voortduren, maak dan even een afspraak met mij.

Tip 5 voor vrouwen die willen afvallen op hun buik: beperk stress

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch wil ik je enkele tips geven die jou hierbij kunnen helpen. Stress kan uit diverse hoeken komen zoals psychische stress, stress uit het werk, relaties en het dagelijks leven en stress uit voeding. Het laatste punt ligt het minst voor de hand. Daarom geef ik hier eerst een toelichting op. Er zijn namelijk verschillende zaken die ertoe bijdragen dat je meer cortisol aanmaakt dan de bedoeling is, vanwege:

  • Een te hoge suiker- en snelle koolhydraat inname;
  • Chemische e-nummers;
  • Bestrijdingsmiddelen die veelvuldig in de intensieve landbouw worden gebruikt;
  • Allergenen en voedselintoleranties;
  • Bakken in onverzadigde vetten;
  • Transvetten.

Mijn advies is om niet teveel suiker en snelle koolhydraten te eten, biologische voeding te gebruiken, te bakken in verzadigd vet zoals roomboter, transvetten te mijden en om allergenen en voedselintoleranties op te sporen, bijvoorbeeld via een voedselintolerantie test.

Heb je last van psychische stress? Dan kan het raadzaam zijn om hier hulp voor te zoeken. Ik zeg dit niet voor niks, omdat psychische stress vaak erg hardnekkig is. Het voor veel mensen moeilijk om hier zelfstandig een oplossing voor te vinden. Wat niet wil zeggen dat het niet kan! Psychotherapie, lichaamsgerichte therapie en EFT (Emotionale Freedom Technique) zijn goede opties, als je er zelf niet uitkomt. Kijk wat het beste voelt voor jou.

Heb jij last van stress op het werk? Dan is het wellicht goed om eens met je leidinggevende te gaan praten over de zaken die jou stress bezorgen. Zo’n gesprek kan heel wat opleveren, zeker als je werkgever bereid is met je mee te kijken en denken. Andere oplossingen waaraan je kunt denken zijn: ‘het leren stellen van prioriteiten, taken plannen, goed samenwerken, delegeren, hulp vragen aan collega’s, grenzen aangeven en assertief worden.

Heb jij last van relatie-stress? Kijk dan eerst of je er met je partner uit kunt komen, door te uiten wat jullie dwarszit (met respect voor elkaar). Lukt dit niet, dan kun je ook eens denken aan relatietherapie.

Tot slot

Ik kan je van harte aanbevelen om ook eens mijn artikel ‘gewichtsconsulent‘ te lezen. Speciaal voor mannen die worstelen met een te hoog vetpercentage, heb ik dit artikel geschreven: ‘hoe je het vetpercentage van mannen verlagen kunt‘.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om met mijn tips aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt, naar je ervaringen en wat het jou brengt. Kun je mij dit laten weten, door een reactie achter te laten onderaan dit artikel?

Gilbèrt Brouwer gecertificeerd gewichtsconsulent, orthomoleculair therapeut en Trainer Hormoonfactor

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *