Hoe kun je candida bestrijden? De 11 beste tips tegen candida infectie

In de natuur komen veel gisten, schimmels, micro-organismen en bacteriën voor. De candida schimmel komt van nature in beperkte mate in de darmen, mond, vagina en op de huid van de candida bestrijdenmens voor. Schimmels voelen zich thuis in vochtrijke plaatsen. De meest voorkomende soort is candida albicans, maar er zijn meerdere soorten zoals: ‘candida glabrata, candida tropicalis en candida sp’. Verder is de candida schimmel een tweeslachtig organisme en kan dus 2 verschillende vormen aannemen: de Y-vorm en de M-vorm. De Y-vorm veroorzaakt geen klachten. Hierbij wordt de hoeveelheid candida schimmel in de darmen in evenwicht gehouden door de darmbacteriën (een juiste verhouding tussen goede en slechte darmbacteriën). Het probleem ontstaat wanneer de schimmel gaat overwoekeren en muteert in de ziekmakende M-vorm. In situaties waarin de candida schimmel is gaan overwoekeren en er een candida infectie ontstaat, kun je het beste candida bestrijden.

Inhoudsopgave

Candida infectie

Bij een candida infectie wordt de balans in het spijsverteringsstelsel verstoord. Je hebt ook meer kans op andere schimmels zoals kalknagels, zwemmerseczeem en vochtblaasjes op je voeten en handen. Dit wordt een candida infectie genoemd. Vanaf dat moment worden er vlijmscherpe draadjes aangemaakt, die zich vastzetten aan de slijmvlieslaag van de darmwand. Uiteindelijk kunnen deze ‘schimmeldraden’ de darmwand doorboren en kan er een lekkende darm ontstaan, waarbij toxische afvalstoffen in de bloedbaan terechtkomen. De lever en de nieren moeten deze toxines verwerken en kunnen overbelast raken. Het immuunsysteem kan ook overactief worden en uiteindelijk verzwakt raken.

Verderop in dit artikel vertel ik je hoe je het beste candida bestrijden kunt. Via de inhoudsopgave kun je direct naar de informatie scrollen waar je naar op zoek bent. 

Symptomen schimmelinfectie

De klachten die je kunt krijgen van een candida infectie zijn talrijk, maar het begint vaak met enkele van onderstaande klachten: ‘een opgezette buik, opboeren, darmkramp, winderigheid, constipatie, diarree, drang naar zoet, misselijkheid, slijmerige ontlasting, een droge mond met witte blaasjes en een slechte adem’.

In een verder gevorderd stadium kun je last krijgen van: ‘(chronische) vermoeidheid, gebrek aan energie, meer behoefte om te slapen, slaapproblemen, moe wakker worden, hoofdpijn, migraine, lusteloosheid, jeuk, eczeem, problemen met zien, druk op de oren, gevoel van watten in het hoofd, kouwelijk zijn, koude handen en voeten, het slecht kunnen verdragen van alcohol, steeds terugkerende infecties (aan bijholte, ogen, neus, keel, blaas, huid, vagina, eierstokken of prostaat), libidoverlies, achteruitgang korte termijn geheugen, lage bloedsuikerspiegel, vreetaanvallen, toegenomen overgevoeligheid (voor voedsel, additieven, huisdieren, pollen, chemicaliën, tabak en parfum), spier- en gewrichtsklachten, pijnlijke spieren, spierzwakte, pijnlijke gewrichten, zware benen, wisselende stemmingen, depressief, angsten, snel geïrriteerd zijn, woede uitbarstingen, huilbuien, duizeligheid, concentratiestoornissen en geheugenproblemen’.

Oorzaken van candida infectie

Van de vele symptomen die ik reeds heb beschreven, komt een opgeblazen gevoel het meest voor. Als je vermoedt dat je een candida infectie hebt, kun je het beste beginnen met het stellen van de volgende vragen:

  • Heb ik de afgelopen tijd antibiotica gebruikt?
  • Gebruik ik een anticonceptiepil?
  • Bevat mijn gebit nog amalgaamvullingen?
  • Bevat mijn voeding veel suiker en andere geraffineerde koolhydraten?
  • Gebruik ik veel producten die gist bevatten, zoals bier?

Een candida infectie ontstaat vaak door het gebruik of de aanwezigheid van één of meerdere van bovenstaande zaken. Amalgaamvullingen en antibioticakuren verminderen de kracht van je immuunsysteem. Hierdoor kan er gemakkelijker een candida infectie ontstaan. Vervolgens, als de deur op een kier staat, stimuleren de anticonceptiepil en suiker de groei van de gist.

De oorzaken van een candida infectie zijn:

  • NSAID’s (ontstekingsremmende en pijnstillende geneesmiddelen zoals diclofenac en ibruprofen);
  • Maagzuurremmers zoals omeprazol en pantoprazol;
  • Utrogestan (progesteron in pilvorm);
  • Hydrocortison (medicijn tegen een uitgeputte bijnier);
  • Eén of meerdere antibioticakuren;
  • Antibiotica in de voeding (niet-biologische melk en vlees);
  • Werken op vochtige plekken;
  • Chemische toevoegingen zoals bestrijdingsmiddelen en chemische e-nummers zoals E 621;
  • Schimmel bevattende voeding zoals kaas, pinda’s, walnoten, pistachenoten en paddenstoelen;
  • Voeding waar gist inzit zoals brood, bier, gefermenteerde producten, gebak en koekjes;
  • Teveel stress;
  • Een hormonale disbalans;
  • Het gebruik van de anticonceptiepil;
  • Een verzwakt immuunsysteem.

Gratis candida zelftest

Voel je je al langere tijd niet goed en heb je het vermoeden dat jij een candida overwoekering hebt?? Doe dan nu een gratis candida zelftest. Met behulp van deze test kun je met meer zekerheid vaststellen of je een candida infectie hebt. De beste methode om een candida infectie op te sporen is via laboratoriumonderzoek. Met behulp van een test van Medivere, kun je teveel candida via een urine-onderzoek aantonen. De test kost € 49,30 inclusief btw. Je kunt deze test bij mij bestellen, door mijn contactformulier in te vullen. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op. Vervolgens krijg je de test via de post bij je thuisbezorgd.

Ja ik wil graag een candida urinetest bestellen!

 

Candida bestrijden

Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden waarmee je candida bestrijden kunt. Bekijk hier een informatieve video over de schimmel candida.

Hieronder geef ik je mijn beste 11 tips om van een candida infectie af te komen.

Tip 1: Weglaten van suiker en geraffineerde koolhydraten

Op het moment dat je suiker eet, verergeren de candida symptomen meestal. Candida voedt zich namelijk met suiker en vooral fruitsuikers. De volgende producten die veel suiker en snelle koolhydraten bevatten, kun je het beste vermijden:

  • Suiker (kristalsuiker, basterdsuiker, (appel)stroop, rietsuiker, sucrose, glucose, maltodextrine, maltose, lactose, fructose, honing, kokosbloesemsuiker, glucose-fructosestroop, tarwestroop, tarweglucosestroop, agavesiroop etc.);
  • Fruitsuiker (smoothies, fruitrepen, vruchtensap, ananas, banaan, druif, granaatappel, kers, gele en zoete kiwi, mandarijn, meloen, nectarine, peer en perzik);
  • Snel opneembare- en/of geraffineerde koolhydraten (gebak, bloem, niet-volkoren pasta die lang is gekookt, witbrood, Frans stokbrood, rozijnenbrood, glutenvrij brood behalve Yam desem, croissant, krentenbol, beschuit, licht roggebrood, cornflakes, toast, witte rijst, chips, koek en snoep).

Tip 2: Pas op met schimmelhoudende producten

De candida schimmel voedt zich met schimmelhoudende producten. Als je candida bestrijden wilt, kun je het beste alle schimmelhoudende producten vermijden. Tot de schimmel bevattende producten behoren: ‘pinda’s, schimmelkazen zoals brie en andere Franse kazen, walnoten, pistachenoten en champignons’. Overigens hoef je niet alle soorten noten uit je voedingspatroon te verwijderen. Paranoten, cashewnoten, amandelen en pecannoten kun je gewoon blijven eten.

Tip 3: Vermijd voeding met gist

Je kunt candida bestrijden door voeding met gist te weren uit je voedingspatroon. De volgende voedingsmiddelen bevatten allemaal gist: ‘volkorenbrood, Allisson brood, witbrood, croutons, crackers, roggebrood, beschuit, koekjes, paneermeel, wijnazijn, alcohol zoals wijn en bier, gebak, verpakte soepen, gefermenteerde producten en kant- en klaarmaaltijden’. Als je een bewerkt product koopt in de supermarkt, check dan altijd even het etiket. De volgende aanduidingen op het etiket geven aan dat er gist in zit: ‘gist, gistextract, rijsmiddel’. Rijsmiddelen hoeven niet allemaal gist te bevatten, maar in de meeste soorten tref je het wel aan. Als je twijfelt, vraag het dan na of koop iets anders.

Tip 4: Eet alleen biologische voeding

Biologische voeding bevat meestal geen chemische bestrijdingsmiddelen, e-nummers en antibiotica. Deze stoffen zorgen ervoor dat candida zich kan uitbreiden in je darmen en in een later stadium in de rest van je lichaam. Door biologische of biologisch-dynamische voeding te eten en door etiketten te blijven lezen, kun je deze stoffen elimineren en candida bestrijden. Eet daarnaast zo veel mogelijk verse producten die je zelf klaarmaakt en maak geen gebruik van voorverpakte maaltijden of onderdelen daarvan (sausjes, soepen en magnetronmaaltijden).

Tip 5: Onderzoek de alternatieven voor de anticonceptiepil

Het gebruik van de anticonceptiepil zorgt ervoor dat de candida schimmel kan gaan overwoekeren als gevolg van een verstoring van je hormonale balans. Bekijk daarom in overleg met je partner of er andere manieren zijn, die bij jullie passen en die geen schade toebrengen. Hierbij kun je denken aan het vrijen met een condoom of aan de LadyComp. Een bijkomend voordeel van het vervangen van de anticonceptiepil is dat je hormonale balans verbetert, waardoor je je vaak ook beter gaat voelen.

Tip 6: Gebruik alleen antibiotica als het noodzakelijk is

Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk dat er penicilline wordt voorgeschreven voor een wat langer durende verkoudheid of griep. Dit raad ik sterk af. In een gezond  lichaam met een goed darmmilieu, is een ziekmakende schimmel of bacterie meestal geen probleem. Antibiotica zorgt er echter voor dat je darmmilieu verstoord raakt. Dit komt omdat antibiotica zowel je goede als de slechte darmbacteriën vernietigt. Als je darmflora verzwakt is geraakt door een antibioticakuur, heeft candida vrij spel om te gaan overwoekeren. Gebruik alleen een antibioticakuur als een gevaarlijke infectie wordt geriskeerd. Werk in plaats daarvan aan het verbeteren van je weerstand.

Tip 7: Neem aanvullende supplementen

In overleg met een deskundige kun je aanvullende supplementen gebruiken, om de candida overwoekering te verminderen. Hierbij kun je denken aan ADP Oregano, zwarte komijn, colloïdaal zilver, olijfolieblad extract, colostrum, verteringsenzymen en een goede probioticakuur. Overigens zijn veel verschillende probioticakuren verkrijgbaar. Alleen niet elke kuur is geschikt om je darmflora te ondersteunen.

Tip 8: Maak gebruik van natuurlijke pijnstillers

Medicijnen zoals diclofenac en ibruprofen lokken een candida infectie uit. Vervang daarom deze medicijnen door natuurlijke pijnstillers. Tot de natuurlijke pijnstillers behoren: ‘alfaliponzuur, boswellia, curcuma en palmitoylethanolamide (PEA)’. Van al deze producten is wetenschappelijk aangetoond dat ze werkzaam zijn bij het bestrijden van pijn.

Tip 9: Eet schimmeldodende voedingsmiddelen

Maak gebruik van voedingsmiddelen met een schimmeldodende werking. Tot de schimmeldodende voedingsmiddelen behoren: ‘knoflook, kokosolie, olijfolie, gember, uien en cranberry’s’.

Tip 10: Versterk je darmflora

Je kunt je darmflora verbeteren door het toevoegen van pre- en probiotica aan je voedingspatroon. Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsstoffen, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in je dikke darm stimuleren. Tot de prebiotica behoren onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels zoals groenten, fruit, brood, glutenvrije graanproducten en peulvruchten. Prebiotica stimuleren de groei van twee bacteriestammen in je dikke darm. Dit zijn de lactobacillen en de bifidobacteriën.

Probiotica zijn goede darmbacteriën, met gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ze komen in grote getale in je dikke darm voor. De prebiotica vormen het voedsel voor je probiotica of goede darmbacteriën. Voedingsmiddelen die veel geschikte probiotica bevatten zijn melkkefir, waterkefir en kombucha.

Tip 11: Verbeter je immuunsysteem

Je immuunsysteem is een afweersysteem tegen lichaamsvreemde indringers zoals bacteriën en schimmels. Je immuunsysteem kan ook actief worden door afwijkende lichaamscellen, bijvoorbeeld bij kanker. Hoe beter je immuunsysteem functioneert, hoe minder kans de schimmel candida heeft om te groeien. De vraag is alleen: ‘hoe kun je je immuunsysteem zo goed mogelijk ondersteunen?’

Dit kun je doen door te zorgen voor een goede nachtrust, want des te beter je slaapt des te meer energie er is voor je immuunsysteem om goed te kunnen functioneren. Eet geen voedingsmiddelen die je niet goed kunt verteren, want daarvan wordt je immuunsysteem onnodig te actief. Zorg er verder voor dat je niet teveel bloedsuikerschommelingen hebt. Vermijd dus producten met suiker. Gebruik geen genotmiddelen zoals tabak, alcohol en drugs. Werk aan je stressniveau en slik supplementen zoals vitamine C, vitamine D3, zink en selenium.

Heb je hulp extra hulp nodig?

Candida bestrijden is niet altijd even makkelijk. Soms is de candida schimmel al wat langer in je lichaam aanwezig en heeft de schimmel de kans gehad om zich te verspreiden. In die gevallen kan het verstandig zijn, om niet alleen te blijven ‘dokteren’. Je kunt gebruik maken van mijn hulp. Als natuurgeneeskundig therapeut weet ik hoe je een candida-overwoekering kunt behandelen. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging BATC en bij een klachtencommissie, zodat je verzekerd kunt zijn van betrouwbare zorg. Via je aanvullende verzekering kun je vaak voor een gedeeltelijke vergoeding van de consulten in aanmerking komen. Dus blijf je last houden van de symptomen van een candida infectie? Neem dan contact met me op via mijn contactformulier. Je kunt me ook rechtstreeks bellen op telefoonnummer (06) 2351 9775.

Wil je graag een aantal gezonde recepten ontvangen die een candida overwoekering tegengaan? Download dan gratis mijn e-book ‘Eet gezond, voel je fitter!’ Klik op de link:

GRATIS E-BOOK DOWNLOADEN

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt? Wil je mij dit laten weten door een bericht achter te laten onderaan dit blog. Je krijgt altijd een antwoord terug. Tevens ben ik benieuwd wat je ervaringen zijn met candida bestrijden. Ik vind het fijn als je mijn bericht wilt delen op social media. 

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *