Ontdek wat het hormoondieet is en verbeter je gezondheid

Ben jij benieuwd wat het hormoondieet is en hoe dit dieet kan bijdragen aan het verminderen van gezondheidsklachten? Dan raad ik je aan om verder te lezen. Het hormoondieet wordt ook wel het ‘hormoonbalansdieet’ genoemd. Dit hormoondieet is ontwikkeld door Ralph Moorman, bij wie ik hormoondieeteen opleiding tot Trainer Hormoonfactor of hormooncoach heb gevolgd. Het hormoondieet is anders dan de meeste andere diëten.

Inhoudsopgave

Wat is het hormoondieet?

Het hormoondieet is gebaseerd op een aantal voedingsvoorschriften en niet op caloriebeperking. Het hormoondieet is dus eigenlijk geen echt dieet, maar meer een verandering van leefstijl. Dit dieet heeft een gunstige invloed op je hormonen. Door het hormoondieet toe te passen, verbeter je dus je hormonale balans. Hieronder staan alle hormonen genoemd, waarop het hormoonbalansdieet een gunstige invloed heeft. Voor de volledigheid heb ik er ook de functies en problemen bijgezet die vaak voorkomen.

Hormonen die beïnvloedt worden door het hormoonbalansdieet

Schildklierhormoon: functies Schildklierhormoon: problemen
Regulering lichaamstemperatuur Te trage schildklier door een mineralentekort (zink, jodium, selenium), teveel stress, leverbelasting etc.
Regulering verbranding Te snelle schildklier door auto-immuunziekten, ontstekingen etc.
Zenuwgeleiding
Immuunsysteem
Vetstofwisseling

 

Insuline: functies Insuline: problemen
Verlagen bloedsuikerspiegel Te hoge insulineaanmaak door teveel suikers en snelle koolhydraten, stress, overgewicht etc.
Glucose omzetten in glycogeen (opgeslagen koolhydraten in de lever en spieren) Te lage insulineaanmaak: diabetes type 1 & 2
Vetopslag
Remmen van de omzetting van eiwitten in glucose
Stimuleren eiwitopslag in de spiercel

Groeihormoon: functies Groeihormoon: problemen
Lengtegroei skelet Te weinig groeihormoon door te lage eiwitinname, slecht slapen, teveel stress en suiker
Spieropbouw Teveel groeihormoon (komt minder vaak voor) (tumor hypofyse)
Vetverbranding
Groei nagels, haren, collageen
Energie

Cortisol: functies Cortisol: problemen
Verhoogt bloedsuiker Teveel cortisol door teveel stress, ontstekingen, te weinig ontspanning en slaap
Breekt eiwit af voor glucose Te weinig cortisol: bijnieruitputting / burn-out
Ontstekingsremming
Stimuleert vetopslag op de buik
Beïnvloedt hart- en bloedvaten, hersenen en slaappatroon

Testosteron: functies Testosteron: problemen
Spieropbouw Te weinig testosteron door stress, slecht slapen, verkeerde vetten, medicijnen etc.
Vetverbranding Teveel testosteron bij vrouwen: PCOS
Verbetert humeur en daadkracht
Maakt mannelijk
Libidoverhogend

 

Oestrogeen: functies Oestrogeen: problemen
Gaat osteoporose tegen Te weinig oestrogeen door de overgang, verwijdering van eierstokken, een laag vetpercentage etc.
Libido verhogend Teveel oestrogeen door candida, stress, xeno-oestrogenen etc.
Potentieel dikmakend
Verbetert de huid
Vervrouwelijken

 

Progesteron: functies Progesteron: problemen
Potentieel afslankend Te weinig progesteron door teveel stress of candida
Minder vocht vasthouden
In stand houden zwangerschap
Geeft rust
Bevordert nachtrust

 

Melatonine: functies Melatonine: problemen
Doorslapen Te weinig melatonine: slaapproblemen
Inslapen
Antioxidant
Ondersteuning immuunsysteem

 

Voordelen van het hormoondieet

Het hormoonbalansdieet heeft verschillende voordelen:

  • Het is goed vol te houden, omdat je geen honger hoeft te lijden;
  • Het energieverbruik van je lichaam in rust stijgt (hierdoor val je gemakkelijker af);
  • Je lichaam komt in een spieropbouwmodus in plaats van een vetopslagmodus;
  • Je krijgt vaak meer energie en een mooiere huid;
  • Veel gezondheidsklachten verminderen of verdwijnen door dit dieet;
  • Je hoeft je geen zorgen te maken dat je teveel of te weinig eet;
  • Je kunt genieten van heerlijk, vers eten.

Voor wie is het hormoondieet geschikt?

Het hormoondieet is in het bijzonder geschikt voor mensen die graag willen afvallen. Met dit dieet is het zelfs mogelijk om plaatselijk af te vallen. Daarnaast is het hormoonbalansdieet goed voor iedereen die gezonder willen gaan leven en/of last heeft van gezondheidsklachten zoals:

  • Acne
  • Auto-immuunziektes zoals alopecia androgenetica
  • Cellulitis
  • Bijnieruitputting
  • Endometriose
  • Diabetes type 2
  • Problemen rondom de menstruatie
  • Masthopathie (pijnlijke borsten)
  • Migraine
  • PCOS
  • PMS
  • Hoge bloeddruk
  • Laag libido
  • Leverproblemen
  • Pijn bij het vrijen
  • Vaginale schimmelinfecties
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Osteoporose
  • Ontstekingen
  • Slaapproblemen

Belangrijkste regels van het hormoondieet

Hieronder heb ik de 10 belangrijkste regels van het hormoondieet voor je neergezet:

Eet voldoende en lijd geen honger

Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, dan is dit schadelijk voor je hormonale balans. Je stofwisseling vertraagt en je capaciteit om vet te verbranden neemt af. Daarnaast krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, om voldoende hormonen mee te kunnen maken en af te breken. Zorg er voor dat je voldoende eet en dat je de ‘goede dingen’ eet. Eet dus conform de regels van het hormoondieet. Hierdoor kan je hormonale balans herstellen en als jij evenwichtige hormonen hebt, is je honger- en verzadigingsgevoel in evenwicht. Dit honger- en verzadigingsgevoel wordt gereguleerd door de hormonen leptine en ghreline. Als deze hormonen in evenwicht zijn, hoef je je geen zorgen meer te maken dat je teveel of te weinig eet.

Eet vers, puur en onbewerkt voedsel

Ons lichaam is afgestemd op het eten van vers, puur en onbewerkt voedsel dat vrij is van antibiotica, groeihormonen, geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Als je terugkijkt in de geschiedenis van de mens, hebben we ook het langst onbewerkt voedsel gegeten. Pas sinds de laatste eeuw, zijn er steeds meer bewerkte voedingsmiddelen op de markt gekomen. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten meestal veel meer suiker, zout, plantaardig vet en transvet, dan onbewerkte voedingsmiddelen. Door veel bewerkte voedingsmiddelen te eten, krijg je te weinig goede voedingstoffen binnen en een overmaat aan slechte voedingsstoffen. Eet daarom puur, onbewerkt en vers voedsel. Hierbij kun je denken aan knollen, bollen, noten, zaden, pitten, vlees, vis, gevogelte, wild, ei, granen, peulvruchten, soja, groenten en fruit.

Kies voor biologische voeding

In 2014 werd de grootste studie ooit uitgevoerd, wat betreft de vergelijking tussen biologische gewassen versus conventioneel geteelde gewassen (Universiteit van Newcastle). In biologische gewassen zitten 20 tot 40% meer antioxidanten, dan in gewone voeding. Door voor biologische voeding te kiezen, krijg je dagelijks het equivalent van 1 tot 2 porties groente of fruit binnen, zonder de extra calorieën daarvan te consumeren. Kies daarom altijd voor biologische voeding. Ondanks dat biologische voeding duurder is de gewone voeding, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de hogere voedingswaarde. Andere belangrijke voordelen van biologische voeding zijn:

  • Geen chemische bestrijdingsmiddelen;
  • Geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten;
  • Minder tot geen chemische e-nummers (check altijd even het etiket);
  • Minder nitraat in groenten en fruit;
  • Geen antibiotica en chemische groeihormonen in vlees;
  • Gekweekt op volle, goede grond.

Eet koolhydraten met mate

Met het eten van koolhydraten is ‘op zich’ niks mis. Sterker nog, koolhydraten zijn onmisbaar voor onder andere je hersenen, rode bloedlichaampjes en schildklier. De meeste mensen eten echter teveel koolhydraten en de verkeerde koolhydraten zoals geraffineerde ‘snelle suikers’. Als je niet aan topsport doet, mag je voeding voor niet meer dan 50% uit koolhydraten bestaan. Alleen bij de meeste mensen bestaat de voeding voor 70% uit koolhydraten.

Laat snel opneembare koolhydraten zoals ijs, snoep, koek, witte rijst, pasta, suiker etc. staan. Kies voor langzaam opneembare koolhydraten en eet ze met mate (30% – 50% van het totaal). Langzaam opneembare koolhydraten zijn: ’teff, gierst, amaranth, quinoa, boekweit, havermout, zilvervliesrijst, groenten en fruit’.

Eet genoeg eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam, waarmee ook hormonen worden aangemaakt. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren. Een keten van aan elkaar geplakte aminozuren vormt een eiwit. Er zijn essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn noodzakelijk voor allerlei lichaamsprocessen. Je kunt ze alleen via je voeding binnenkrijgen.

Dierlijke eiwitten hebben een hogere kwaliteit en zijn vaak beter opneembaar dan plantaardige eiwitten. Binnen het hormoonbalansdieet worden zowel plantaardige eiwitten als ook dierlijke eiwitten geadviseerd. Hierbij kun je denken aan: rundvlees, kip, kalkoen, vis, eieren, peulvruchten, granen, soja en eiwitpoeder. Zorg voor voldoende variatie en mijdt varkensvlees.

Eet voldoende vet

Ben jij bang dat als je teveel vet eet, je aankomt in gewicht? Als dit zo is, dan kan ik je gerust stellen. Eén van de grootste vergissingen van deze tijd, is dat vet de hoofdoorzaak is van overgewicht. Dit is niet het geval, want suiker is de boosdoener. Er zijn tal van onderzoeken die dit bevestigen. Onderstaande video gaat over de schadelijke effecten van suiker.

Vetten hebben juist veel verschillende functies die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Ten eerste worden je bijnier- en geslachtshormonen gemaakt uit vet. Eet je te weinig vet, dan kunnen deze hormonen minder goed worden aangemaakt. Daarnaast zijn vetten ook bouwstoffen, die een belangrijk bestanddeel van je celmembranen vormen. Tot slot vormen vetten een oplosmiddel voor de in vet oplosbare vitamines A, D, K en E. Ze hebben een beschermende functie en gaan warmteverlies tegen.

Het is belangrijk om te kijken welke vetten je eet. Teveel plantaardige omega-6 vetten, transvetten en geoxideerde vetten, zijn schadelijk voor je gezondheid. Eet wel regelmatig olijfolie, noten, olijven, avocado, roomboter, kokosolie, eieren en omega-3 vetzuren. Eet met mate omega-6 vetzuren zoals zonnebloemolie en sesamolie.

Maak ook gebruik van dierlijke eiwitbronnen (vis, vlees en gevogelte)

Biologisch vlees, dat vrij is van e-nummers, bevat veel essentiële voedingstoffen die je hormoonhuishouding gunstig beïnvloeden. Bovendien is de kwaliteit (biologische waarde) van dierlijk eiwit hoger dan van plantaardig eiwit. Er zijn verschillende hormonen die worden gemaakt uit eiwit zoals: ‘groeihormoon, melatonine en schildklierhormoon’. Eet daarom regelmatig vlees, vis en gevogelte. Hierbij kun je denken aan wild, biefstuk, tartaar, rundergehakt, haring, makreel, zalm, sardines, ansjovis, kip en kalkoen.

Eet voedingsmiddelen die je hormonen extra sterk beïnvloeden

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die een sterke invloed uitoefenen op je hormonen. Deze voedingsmiddelen kunnen ertoe bijdragen dat je hormonale balans verbetert. Daarom wil ik je adviseren om de volgende producten regelmatig te eten:

  • Eieren zijn goed voor je schildklier, groeihormoon en testosteron;
  • Kruiden zoals zwarte peper, gember en kurkuma zijn goed voor het verlagen van het vrouwelijke hormoon oestrogeen;
  • Zeekraal, zeewier en algen bevatten veel jodium en zijn goed voor je schildklier;
  • Vette vis bevat veel omega-3 vetzuren en hebben een gunstige werking op de hormonen insuline, cortisol en oestrogeen;
  • Cacao is goed voor je testosteron;
  • Blauwe bessen verlagen je oestrogeen en insuline en verhogen je testosteron;
  • Paranoten bevatten veel selenium en dat nodig voor een goede schildklierwerking.

Kook bewust en bereid je voedsel op een goede manier

Hoe kun je bewust koken en je voedsel op een goede manier bereiden? Dit kun je doen aan de hand van de volgende punten:

  1. Geen maaltijden bereiden in de magnetron;
  2. Bakken in verzadigd vet (hiermee voorkom je dat het vet oxideert en ranzig wordt);
  3. Geen eten bewaren in plastics (plastic bevat schadelijke stoffen zoals weekmakers en BPA, die je hormonale balans verstoren);
  4. Groenten stomen of kort koken (vitamines en mineralen blijven beter bewaard);
  5. Bak op een lage temperatuur (aangebrand vlees is kankerverwekkend);
  6. Bak in een gietijzeren of emaillen pan (een teflon pan bevat teveel schadelijke stoffen);
  7. Filter je drinkwater (water bevat tegenwoordig steeds meer vrouwelijke hormonen, die je hormonale balans verstoren).

Beloon jezelf af en toe voor je gezonde eetpatroon

Beloon jezelf af en toe. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Bovendien is dat niet goed voor de balans in je stresshormoon cortisol. Vergeet daarom de gouden regel niet: de 80/20 regel. 80% gezond bewust, 20% kan ook best wat minder gezond! Natuurlijk is het wel zo dat hoe bewuster je eet, hoe meer resultaat je kunt verwachten. Je zult merken dat door het hormoonbalansdieet te volgen, de behoefte aan ongezond eten steeds minder wordt.

Paleo dieet

Het hormoonbalansdieet lijkt veel op het paleo dieet. Er zijn slechts twee duidelijke verschillen waar te nemen. Zo maakt het paleo dieet geen gebruik van granen en van peulvruchten. Het hormoondieet bevat wel peulvruchten, in beperkte mate en verder glutenvrije granen zoals boekweit, amaranth, teff en quinoa.

Caloriebeperkend dieet

Veel van de diëten die tegenwoordig worden aangeboden, zijn gebaseerd op het langdurig beperken van calorieën. Zodra je minder calorieën binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt, gaat je lichaam in de ‘spaarstand’. Dit zorgt ervoor dat je lichaam op een efficiënte manier vet gaat vasthouden. Daar komt nog bij dat als je gedurende zeven dagen een dieet volgt, er een afname van de werking van het hormoon leptine is van 50%. Leptine is een lichaamseigen hormoon dat helpt bij je vetverbranding. Volg je een dieet dan neemt dus je capaciteit om vet te verbranden af.

Als je afvalt van een caloriebeperkend dieet, wordt dit vooral veroorzaakt door een afname van je spiermassa. Je vetmassa daalt maar zeer beperkt, omdat je lichaam het vet dus vasthoudt. Het is juist je spiermassa die ervoor zorgt dat je vet kunt verbranden. Zodra je stopt met het dieet, komen de kilo’s er snel weer bij en ben je slapper dan voorheen. Een dieet is op de lange termijn niet vol te houden, bovendien ontstaan er allerlei tekorten aan essentiële voedingsstoffen en je stofwisseling vertraagt. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van aankomen en afvallen. Het volgen van een dieet geeft daarom meestal kort geluk maar ‘lange pijn’. (bron: www.fitengezondleven.nl)

Hormoonbalansdieet & hormoonbalans programma

Het hormoonbalansdieet is een belangrijk onderdeel van mijn (online) hormoonbalans programma. Het hormoonbalans programma bestaat uit drie kernonderdelen: ‘voeding, beweging en/of training en stressbeperking’. Het is een zeer succesvol programma, waar de meeste mensen met gezondheidsklachten en/of overgewicht baat bij hebben.

Wil je graag meer weten over mijn (online) hormoonbalans programma?

Scrol dan naar beneden en klik op de button ‘Bekijk het programma’.

Wil je graag het boek ‘Het Hormoonbalansdieet’ met een leuke korting bestellen?

Neem dan contact met me op via het contactformulier.

Ben je op zoek naar meer informatie om je hormonen in balans te brengen? Klik dan hier: ‘hormonale balans herstellen‘.

Een ander artikel wat ik heb geschreven gaat over de overgang. Ben je hierin geïnteresseerd? Klik dan op de link: ‘hoe lang duurt de overgang‘?

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt en wat je ervaringen zijn met dit dieet. Kun je mij dit laten weten door een bericht achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een reactie terug. Ik waardeer het als je mijn artikel deelt op social media. 

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer

Trainer Hormoonfactor

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *